Joulun lämmin juhla Rinnekodilla
Mietteissä. Joulu tuo mieleen monet muistot.

Mietteissä. Joulu tuo mieleen monet muistot.

Joulun lämmin juhla Rinnekodilla

Joulun valot ja ruoat, lahjat ja laulut ovat ihan pian täällä. Tärkeintä on kuitenkin paijaus.

Rinnekodissa Espoon Lakistossa on valmistauduttu jouluun huolella ja hartaudella. Koko adventtiajan kehitysvammaisten palveluihin erikoistuneen säätiön tiloissa on koristeltu, leivottu ja laulettu.

Aattohartauteen tulee pappi ja kanttori Espoon Tuomiokirkkoseurakunnasta, mutta innokas evankeliumin lukija sekä joulukuvaelman väki Rinnekodilla on omasta takaa.
Pyhien ajaksi Rinnekodin työ- ja päivätoiminta taukoaa. Monet lähtevät läheistensä ja ystäviensä luokse joulun viettoon. 31-vuotias Katja Aaltonen suuntaa tuetun asumisen kodistaan Odilammelta Janakkalaan.
”Minun oma äitini ja isäni ovat jo kuolleet, mutta Janakkalassa on tukihenkilö, Anna-Liisa. Siellä on mukava olla. Anna-Liisa antaa minun olla itsenäisesti, ei seuraa koko ajan”, Aaltonen kiittelee.

Tänä jouluna Anna-Liisa saattaa kuulla paljon kertomuksia valokuvausprojektista, jossa Katja Aaltonen oli mukana yhdessä yhdeksän muun Rinnekodin kulttuuriryhmäläisen kanssa. Ryhmän jäsenet eläytyivät erilaisiin rooleihin kameran edessä, kun Espoon seurakuntayhtymän viestinnässä työskentelevä Heidi Korsman-Hirvonen kuvasi jouluista materiaalia lehti- ja esitekäyttöön.
”Kuvauspaikat löytyivät tutustumalla Rinnekodin ympäristöön.

Rakensimme olemassa oleviin paikkoihin kuvauksiin sopivan ympäristön valojen ja rekvisiitan avulla. Esimerkiksi talliin teimme jouluisen metsän tekokuusilla, lyhdyillä, jouluvaloilla ja tekolumella. Osa rekvisiitasta löytyi Rinnekodista ja osan lainasimme Espoon seurakuntayhtymältä ja ystäviltämme”, Korsman-Hirvonen kertoo.
Hän sanoo nauttineensa neljästä tiiviistä kuvauspäivästä Lakistossa. Ilman erityisiä ennakko-odotuksia työhön tarttunut kuvaaja yllättyi iloisesti.
”Oli mahtavaa, miten helposti yhteys ihmisiin syntyi. Saatoin aloittaa kuvauksen sanomalla, että tänään leikimme, että olemme matkalla joulukirkkoon reellä. Kaikki lähtivät heti ajatukseen mukaan. Kuvaaminen Rinnekodilla oli ikimuistoinen kokemus.”

Katja Aaltonen katsoo kuvaa, jossa hän esiintyy Mariana.
”Minä olen tässä kuvassa kaunis! Tunsin itseni ihan Mariaksi. Joulun ilo on Jeesus-lapsen syntymä.”
Kuvissa Jeesus-lasta esittää Anna, Aaltosen vauvanukke, jota hän hoitaa kuin elävää lasta. Heidi Korsman-Hirvonenkin sai auttaa, kun hän peitteli nuken autoon peittojen alle päiväunille joukon siirtyessä kuvauspaikasta toiseen.
”Katjan huolenpito vauvastaan ja luottamus, jota hän minua kohtaan osoitti, olivat hyvin liikuttavia”, Korsman-Hirvonen sanoo.

Aaltonen huomauttaa, että vaikka hänellä on poikaystävä, Annasta hän huolehtii itse.
”Poikaystävä ei kyllä ollenkaan osallistu vauvan hoitamiseen. Tunnen itseni välillä ihan yksinhuoltajaksi!”
Toinen Rinnekodin kulttuuriryhmässä valokuvaprojektiin osallistunut, 24 vuotta juuri täyttänyt Arja Waltari lähtee jouluksi isänsä ja tämän vaimon luokse Liettuaan.
”Olin siellä kesälomalla ensimmäistä kertaa, eikä matkustaminen lentokoneella jännitä yhtään. Pääsen katsomaan balettiakin.”

Viikon ero poikaystävästä ei Waltarista kenties tunnu niin vaikealta, kun Liettuassa on luvassa joulun ja balettiesityksen lisäksi muutakin juhlavaa ja mukavaa.
”Isäni vaimon äiti, jota minä kutsun mummoksi, täyttää 90 vuotta. Ja sitten siellä on kaksi kissaa ja koira. Se on yksisilmäinen koira, joka auttaa minua. Minulla on tuo vasen jalka vähän huono. Koira nojaa minuun portaissa ja tukee jalkaani”, Waltari hymyilee.
Katja Aaltonenkin innostuu kertomaan eläinkavereistaan.
”Janakkalassa Anna-Liisan luona on kaksi hevosta ja harmaa kissa. Kissa tahtoo aina aamulla ulos ja pitää kovaa meteliä. Se tulee usein minun syliini. Se on ihana!”
Nuoret naiset ovat yhtä mieltä siitä, että eläimiä on mukava paijata. Paijaaminen on elämässä tärkeää.

Eläimiä oli mukana myös joulukuvauksissa. Heidi Korsman-Hirvonen kertoo, millainen välikohtaus niiden takia tapahtui.
”Tallissa kuvatessamme meillä oli mukana jaloissa pyöriviä ankkoja, kanoja ja pupuja. Olipa myös hevonen, joka ei oikein innostunut studiolampuista ja hälinästä, vaan hieman hirnahteli kärttyisesti. Silloin joulun enkeliä esittänyt Marika lausui hyvin jouluenkelimäisesti, käsiään ilmaan kohottaen: ’älkää peljätkö’. Tämä sai kaikki nauramaan ja hieman kaoottisesta tilanteesta tuli kerrassaan hauska.”

Joulukuvista koottu näyttely Valon lahja on ollut adventtiajan esillä Rinnekodissa. Heidi Korsman-Hirvonen on pitänyt näyttelyitä ennenkin, mutta tämänkertaisia avajaisia hän kuvailee tunnelmaltaan ainutlaatuisiksi.
”Kun tulin sisään, näin pyörätuolissa istuvan pojan oman, enkeliä esittävän kuvansa edessä. Hän ei puhu paljon, mutta hänen ilmeensä oli niin onnellinen, että silmiini kihosivat kyyneleet. Rinnekoti, sen asiakkaat ja henkilökunta jäävät sydämeeni varmasti ikuisiksi ajoiksi!”

Valon lahja -näyttely siirtyy joulun alla Leppävaaran kirkolle.

Heidi Korsman-Hirvosen valokuvanäyttely Valon lahja Leppävaaran kirkolla (Veräjäkal­lionkatu 2).
Avoinna 18.12.2014–6.1.2015 ma–pe kello 10–18, su kello 10–13. Ke 31.12. suljettu.
Avajaiset 18.12. klo 17.30, vapaa pääsy.

Rinnekoti eilen, tänään

Rinnekodin toiminta käynnistyi 1927 Helsingin Diakonissalaitoksella, kun sisar Aino Miettinen otti hoitaakseen Martin ja Maurin, kaksi kehitysvammaista lasta. Rinnekoti-säätiö tuottaa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä opetustoimen palveluita erityisesti kehitysvammaisille henkilöille. Rinnekoti-säätiön päätoimipiste sijaitsee Espoon Lakistossa.

Lisätietoa: www.rinnekoti.fi

Jaa tämä artikkeli: