null Juha Sihvola äänestettiin valtuuston johtoon

Portinvartijat. Seurakuntien yhteinen kirkkovaltuusto valitsi Juha Sihvolan (oik.) johtamaan työskentelyään seuraavan kahden vuoden ajan. Jarmo Leppiniemi puolestaan ryhtyy yhteisen kirkkoneuvoston varapuheenjohtajaksi. Kuva: Esko Jämsä

Portinvartijat. Seurakuntien yhteinen kirkkovaltuusto valitsi Juha Sihvolan (oik.) johtamaan työskentelyään seuraavan kahden vuoden ajan. Jarmo Leppiniemi puolestaan ryhtyy yhteisen kirkkoneuvoston varapuheenjohtajaksi. Kuva: Esko Jämsä

Juha Sihvola äänestettiin valtuuston johtoon

Professori Juha Sihvola valittiin Helsingin seurakuntien yhteisen kirkkovaltuuston ensimmäisessä varsinaisessa kokouksessa valtuuston puheenjohtajaksi kahdeksi seuraavaksi vuodeksi.

Rautaisena hallintomiehenä tunnettu, jo tähänkin mennessä pitkän uran muun muassa Helsingin seurakuntien luottamustehtävissä tehnyt lääkintäkenraalimajuri Timo Sahi Kannelmäen seurakunnasta sai luovuttaa nuijan Sihvolalle äänin 55–33. Valtuuston varapuheenjohtajaksi valittiin yksimielisesti toimittaja Lisa Enckell Johannes församlingista. Yhteiseen kirkkoneuvostoon valittiin vahvoja asiantuntijoita.

Sihvolaa ehdottanut Malmin seurakunnan valtuutettu toimittaja Kaisa Raittila puki kokoussalissa uudistusmielisten vaatimukset sanoiksi. Hänen mukaansa kaksi kolmasosaa valtuutetuista on uusia ja entistä useampi heistä on vaalitunnuksensa mukaisesti muutoksen rakentaja.

– Tämän on syytä näkyä myös pääkaupungin seurakuntayhtymän ykkösmaallikon valinnassa, Raittila sanoi.

 

Vuosaaren seurakuntaneuvostoonkin kuuluva Juha Sihvola toimii Jyväskylän yleisen historian professorina ja Suomen Akatemian huippuyksikköohjelmaan kuuluvan filosofisen psykologian, moraalin ja politiikan tutkimuksen varajohtajana.

Juha Sihvola pitää valintaansa symbolisena eleenä, joka heijastaa seurakuntavaalien tulosta.

Marraskuussa käytyjen vaalien voittajia olivat uudistusta janoavat Tulkaa kaikki -liikkeen jäsenet sekä nuoret ja ensikertalaiset.

– Varmasti minun valinnallani haluttiin korostaa puheenjohtajan entistä näkyvämpää roolia yhteiskunnallisessa keskustelussa. Siitä minulla on runsaasti kokemusta moninaisista yhteisöistä niin seurakunnassa kuin tiedemaailmassakin, Sihvola sanoo.

Sihvola toimi näkyvästi piispa Irja Askolan vaalikampanjan tukijoukoissa. Seurakuntavaaleissa hän oli uudistusmielisten Kirkon kevät -listalla, josta hän nousi myös valtuustossa muutosta etsivien keulakuvaksi.

Sihvolan mukaan kirkon rooli on vahvistunut ja sille asetettuihin odotuksiin pitää pystyä vastaamaan. Se tarkoittaa avoimeen vuorovaikutukseen antautumista, kuitenkin niin, että omasta luterilaisesta identiteetistä ei tarvitse luopua.

Seurakuntavaaleissa teemaksi nousi ehdokkaiden suhde homoseksuaalisuuteen. Sihvolan mukaan valtuustossa siihen tullaan tuskin juuri ottamaan kantaa:

– Valtuuston toiminta on käytännöllistä. Seksuaalietiikkaan kuuluvia päätöksiä tullaan tekemään enemmän kirkolliskokouksessa, hän sanoo.

 

Valtuusto valitsi yhteisen kirkkoneuvoston jäsenet ja varajäsenet sekä neuvoston varapuheenjohtajan kahdeksi tulevaksi vuodeksi. Valitsijamiesten puheenjohtaja Anu Laitila Oulunkylän seurakunnasta kertoi, että valitsijamiehet pyrkivät luomaan mahdollisimman toimivan neuvoston, joka saa voimansa sen erilaisista edustajista.

– Painotimme jäsenehdokkaiden asiantuntemusta ja ammattitaitoa, rovastikuntien tasapuolista edustusta, kirkkolain mukaista sukupuolijakaumaa sekä jossain määrin myös ikäjakaumaa, Laitila kertoo.

– Arvostimme ehdokkaiden osoittamaa motivaatiota tehtävää kohtaan. Vaalimenestys vaikutti

lopputulokseen melko vähän, ehdokkaan valitsijayhdistys ei lainkaan.

Yhteisen kirkkoneuvoston varapuheenjohtajaksi valittiin yksimielisesti Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun professori Jarmo Leppiniemi Töölön seurakunnasta. Hänellä on kokemusta niin yhteisen kirkkoneuvoston kuin kirkkovaltuuston ja seurakuntaneuvoston työskentelystä. Leppiniemi on toiminut seurakuntayhtymän sijoitustoimikunnan puheenjohtajana ja kirkkohallituksen eettisen sijoittamisen ryhmässä.

Yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtajana toimii 2011–2012 kirkkoherra Pertti Simola.

 

Neuvoston varsinaisiksi jäseniksi valittiin kolmetoista henkeä. Heistä kuusi on uusia ja lopuilla kahdeksalla on jo kokemusta neuvostotyöskentelystä joko varsinaisena jäsenenä tai varajäsenenä.

Kallion seurakunnan valtuutettu Riitta Asikanius on psykoterapeutti. Tarja Ikonen Meilahdesta on juristi ja sijoitusalan ammattilainen. Myös Lauri Kopponen Roihuvuoresta on lakimies.

Leena Kostiander Herttoniemestä toimii neuvottelevana virkamiehenä liikenne- ja viestintäministeriössä. Antti Lanamäki Haagasta on eläkkeellä ja on vaikuttanut muun muassa Suomen Urheiluliiton valmennuksen johtajana ja Akavan järjestöpäällikkönä.

Helena Leinonen Munkkiniemestä on työskennellyt pankkialalla eri tehtävissä, viimeksi johdon sihteerinä, nyt hän on eläkkeellä. Lars Lundsten on kantakaupungin ruotsinkielisen Johannes församling -seurakunnan jäsen. Hän opettaa muun muassa journalistiikan dosenttina Helsingin yliopistossa.

 Jaakko Ojala Vartiokylästä on jäänyt eläkkeelle Nordean varallisuudenhoitoyhtiön hallintojohtajan tehtävistä. Joni Penkari Malmilta toimii suunnittelijana Helsingin yliopistossa.

Tuula Pontela Malmilta on yleislääketieteen erikoislääkäri. Anna-Maria Soininvaara toimii kirjastotoimen apulaisjohtajana.

Karl Gustav Storgårds kuuluu ruotsinkieliseen Johanneksen seurakuntaan. Hän on eläkkeellä puolustusvoimista ja on sotilasarvoltaan eversti. Pertti Sundberg on oulunkyläläinen rahoitusjohtaja.

Tommi Sarlin

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.