null Juhlatalo siirtyi seurakunnille

Presidenttiä odotellessa. Itämerikeskuksen vaikuttajahahmo Ilkka Taipale (oik.) ja Helsingin seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja Markku Koskinen (kesk.) odottavat hetkeä, jolloin he saavat toivottaa presidentti Tarja Halosen tervetulleeksi Juhlataloon. Paikallisten asukkaiden edustajat tervehtivät presidenttiä auringonkukan kera. Kuva: Hans von Schantz

Presidenttiä odotellessa. Itämerikeskuksen vaikuttajahahmo Ilkka Taipale (oik.) ja Helsingin seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja Markku Koskinen (kesk.) odottavat hetkeä, jolloin he saavat toivottaa presidentti Tarja Halosen tervetulleeksi Juhlataloon. Paikallisten asukkaiden edustajat tervehtivät presidenttiä auringonkukan kera. Kuva: Hans von Schantz

Juhlatalo siirtyi seurakunnille

Rauha ja ympäristö ovat kirkon ja rauhanliikkeen yhteinen nimittäjä.

Helsingin seurakuntayhtymä osti viime keväänä Kellokoskella sijaitsevan juhlatalon. Talo on ollut Itämerisäätiön tukikohtana, jossa on edistetty Itämeren valtioiden yhteistyötä kansalaisjärjestöjen tasolla. Seurakuntien on määrä järjestää siellä muun muassa leirejä, kun se on ensin uusittu toiminnan vaatimaan kuntoon.

Säätiö hoiti juhlataloa viime viikkoon asti. Sunnuntaina järjestettiin suuri Kellokosken kyläjuhla, jonka yhteydessä kiinteistö siirtyi seurakuntayhtymän haltuun. Juhlapuheen piti tasavallan presidentti Tarja Halonen, joka toivoi, että talossa voitaisiin vastaisuudessakin tehdä työtä ihmisten välisen sovun ja ympäristön hyväksi. Hän viittasi puheessaan muun muassa vuorisaarnaan, jossa Jeesus ylistää rauhantekijöitä.

Seurakuntien puolesta taloa vastaanottamassa ollut tuomiorovasti Matti Poutiainen puolestaan totesi muun muassa rippikouluissa pohdittavan keskeisiä elämänkysymyksiä. Näistä kärkipäässä ovat rauhan, sovinnon ja ympäristönsuojelun aiheet. Talossa jatketaan tavallaan edellisen omistajan aloittamaa työtä, vaikka näkökulma ja toiminnan muodot ovat toiset kuin ennen.

 

Kellokosken leirikiinteistö tulee Helsingin seurakuntayhtymälle tarpeeseen. Seurakunnat järjestävät vuosittain 130 rippileiriä, joista vain nelisenkymmentä voidaan järjestää seurakunnan omissa paikoissa. Seurakuntien leirikeskuksissa ja kesäkodeissa käy noin 27 000 leiriläistä vuodessa, joista rippikoululaisia on puolet.

– Eri ryhmille tarkoitettua leiritoimintaa on pitänyt supistaa rajusti paikkojen puutteen vuoksi. Leirien järjestämistä hankaloittaa myös se, että niiden vetäjät joutuvat kyselemään sopivia tiloja ympäri Uuttamaata ja Suomeakin. Pitkät kuljetusmatkat ovat lisänneet kustannuksia, sanoo nuorisotyön sihteeri Rauno Vänskä Helsingin seurakuntayhtymästä.

Seurakunnat ovat etsineet Helsingin läheisyydestä leiritoimintaan uusia tiloja jo pitkään. Pontta asialle antoi, kun seurakunnat luopuivat kolme vuotta sitten Kirkkonummella sijaitsevasta, toimimattomaksi osoittautuneesta Sipulin leirikeskuksesta.

Kellokosken juhlatalo siirtyi Tuusulan kunnalta ja Itämerikeskussäätiöltä seurakunnille reilun kahden miljoonan euron hintaan. Peruskorjaukset tullevat maksamaan kaksi miljoonaa euroa. Alue käsittää reilun yhdeksän tuhannen neliön maa-alueen ja sen kiinteistöt. Nykyisellään alueelta löytyy vuodepaikat 36 hengelle.

– Kellokoski helpottaa tilannetta omalta osaltaan. Se on luonteeltaan kurssikeskus, jossa voidaan järjestää rippileirien lisäksi iltatapaamisia ja erilaisia koulutustilaisuuksia. Myös esteettömyys voidaan ottaa siellä huomioon korjausten jälkeen, Vänskä sanoo.

 

Tuorein leirikeskuskauppa koskee Porkkalassa sijaitsevan leirikeskuskiinteistöä, jonka yhtymä sai vaihtokaupalla tänä syksynä. Porkkalasta on vuodepaikkoja tällä hetkellä 53 hengelle.

– Porkkala on ihanteellinen paikka leirikeskukselle. Sinne pääsee yleisillä kulkuneuvoilla ja se sijaitsee luonnonsuojelualueen läheisyydessä, Vänskä arvioi.

Porkkalassa laajennetaan päärakennuksen pohjakerrosta, mikä maksaa noin 300 000 euroa. Jos alueelle saadaan kaavanmuutos, joka mahdollistaa uuden majoitusrakennuksen rakentamisen, kustannukset nousevat liki kahteen miljoonaan euroon. Joka tapauksessa remontit viivästyttävät sekä Kellokosken että Porkkalan täysipainoista hyödyntämistä ainakin seuraavan viiden vuoden ajan.

Helsingin seurakuntayhtymällä on Kellokosken ja Porkkala leirikeskusten lisäksi kaksi muuta ympärivuotista leirikeskusta ja kolme saarissa sijaitsevaa kesäkotia. Ympärivuotisia ovat Korpirauha Siuntiossa ja Lohirannan leirikeskus Lohjalla, joihin voidaan majoittaa yhteensä 120 henkeä. Saarikohteita ovat Kivisaaren kesäkoti ja Lekholman kesäkoti Helsingin edustalla sekä Honkalinnan kesäkoti Sipoossa, joista löytyy yhteensä 250 vuodepaikkaa.

Teksti: Tommi Sarlin ja Seppo Simola

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.