null Juice ei päästänyt irti unelmista

Juice Leskinen. Kuva: Juha Jormanainen

Juice Leskinen. Kuva: Juha Jormanainen

Juice ei päästänyt irti unelmista

Teologian tohtori Lasse Halme suunnitteli 1990-luvun alussa jopa väitöskirjaa Juice Leskisen lauluista. Nyt hän on kirjoittanut teoksen Ollaan ihmisiksi – Juice Leskisen laulujen unelmat ja todellisuus.

Miksi Juice on sinulle tärkeä, Lasse Halme?

– Juice tuo taitavasti esiin toiveiden ja todellisuuden jännitteitä, joita elämään kuuluu. Laulujen lähtökohta oli hänen oma elämänsä, mutta niissä on myös yleismaailmallinen tarttumapinta, johon monet ovat samastuneet.

Onko olemassa jotain katsomusta, josta käsin tulkittuna Juicesta saa enemmän irti?

– Leskisen lauluille on ominaista todellisuuden ja unelmien välinen ristiriita. Tässä jännitteessä henki, jos sillä tarkoitetaan unelmien, toiveiden ja ihanteiden maailmaa, voittaa aina aineen. Esimerkiksi kappaleessa Musta aurinko nousee Juice laulaa: "Kun henki on vahva, niin vähäkin työ riittää maailman luomiseen."

– Lisäksi Juicen kappaleissa on jonkin verran yliajallisia näkymiä, ja tätä kautta hänet voi nähdä uskonnollisena hahmona. Leskiselle usko oli hyvä, jopa välttämätön asia, mutta uskonnot edustivat hänelle vain valtaa. Erityisesti kirkko edusti valtarakennetta, joka oli olemassa vain sitä itseään varten.

Juice Leskiselle valtiovalta edusti epäaitoa ihmisyyttä. Tästä syystä monet Yhdysvaltain republikaanit puolustavat heikkoa valtiota. Oliko Juice vasemmistolainen vai oikeistolainen?

– Leskisen omasta poliittisesta vakaumuksesta ei voida sanoa varmuudella mitään, mutta lauluissaan hän oli individualisti, pasifisti ja anarkisti, joka vastusti poliittista valtaa.

– Omasta mielestäni tämä näkemys ei sovi opiksi, jonka mukaan voidaan elää, koska tässä laulujen anarkiassa on maailmasta vetäytyvä todellisuuspakoinen pyrkimys. Sen voi kuitenkin kuulla profeetallisena yhteiskuntakritiikkinä.

Jaa tämä artikkeli: