null Jumala ei ole kirjoittanut Raamattua

Puheenvuorot

Jumala ei ole kirjoittanut Raamattua

Seppo Lehtinen kommentoi kolumniani kirjoituksessaan Jumalan nimessä on iso J-kirjan.

Jumala ei ole kirjoittanut Raamattua, ihmiset ovat. Jumalan tahto monen asian suhteen, myös nimensä kirjoitusasun, on meiltä salattu. Uskoni ja se, millaisena minä tunnen jumalan saa minut ajattelemaan, ettei hän välitä, kirjoitammeko me yhden hänen kutsumanimistään isolla vai pienellä. Sinä voit ajatella toisin, mutta parhaan arvauksemme varassa menemme kumpainenkin.

Kirjoitukseni pihvi oli, että jumalan ja siten lähimmäisen kunnioittaminen on uskossa oleellisempaa kuin isot ja pienet kirjaimet. Minä kunnioitan jumalaani kunnioittamalla muita ihmisiä, myös sitä, miten he haluavat sanan ”jumala” kirjoittaa.

Usko tarkoittaa minulle henkilökohtaista suhdetta ja vuorovaikutusta jumalaan, mikä edellyttää aina tulkintaa. Minä en kuitenkaan ole Suomen evankelisluterilainen kirkko, vaan Espoon seurakuntien lehden kolumnisti – nimenomaan mielipidekirjoittaja. Minun vuokseni ei siis kannata kirkosta erota.

Teen kaikkeni, jotta en olisi itsekeskeinen ja jotta en syyttäisi itselleni täysin tuntemattomia ihmisiä itsekeskeisiksi. Välillä onnistun, välillä en, kuten sinäkin.

Lotta Aarikka
Väitöskirjatutkija ja vapaa kirjoittaja

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.