null Jumalan johdatus ei ole ”vain korvien välissä”

Jumalan johdatus ei ole ”vain korvien välissä”

Mielestäni on varsin harkitsematonta, kun Eino Heikkilä (K&k 9.1.) sanoo Jumalan johdatuksen olevan vain uskovan itsensä korvien välissä. Haluan tuoda esiin, mitä Jumalan kaitselmus klassisessa mielessä on.

Jumala on saattanut kaiken alulle ja nähnyt luomansa hyväksi. Hän on laittanut kaiken järjestykseen, harmoniaan keskenään. Suunnitelmallisuus ja harmonia voidaan nähdä niin laajemmassa kuin suppeammassakin kontekstissa, langenneesta todellisuudesta huolimatta.

Toiseksi Jumalan on nähty aina lankeemuksesta alkaen johdattavan kansaansa kohti hänen parempaa tuntemistaan. Valittu kansa ei ole ollut ihanteellisin mahdollinen. Voimme silti katsoa historiaa taaksepäin ja nähdä vuosisatojen takaisten lupausten asettuneen kohdalleen.

Lukuisat muinaiset ennustukset Jeesuksesta osuivat hämmästyttävällä tavalla kohdalleen. Jumalan valtakunta oli tullut lähelle. Tästä sai alkunsa seurakunta, jonka sanoma levisi ennenkuulumattomalla tavalla valmistamaan koko maailmaa Jumalan Pojan toista tulemista varten.

Jos haluamme uskoa Jumalan johdattaneen seurakuntaansa kohti päämääräänsä, Jumalan valtakuntaan, miksi emme uskoisi hänen johdattavan yksittäistä kristittyä, joka on osa tätä seurakuntaa. Ainutlaatuinen pelastushistoria on luettavissa kokonaisuudessaan historian lehdiltä. Jumala voi vaikuttaa jokaisen elämässä, joka sitä tahtoo. Hän kuitenkin kunnioittaa vapauttamme – hän ei tee sitä väkisin, ja hän myös vastuuttaa meitä.

Markus Korrri

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.