null Jumalanpalveluksessa on muutakin kuin saarna

Jumalanpalveluksessa on muutakin kuin saarna

Nimimerkki Satunnainen kirkossa kävijä kertoi huonoista saarnakokemuksistaan (Kirkko ja kaupunki 28.1.). Minä olen käynyt viimeiset kaksikymmentä vuotta usein kirkoissa. Koko siltä ajalta muistan vain muutaman sisällöltään epäonnistuneen saarnan. Saarnat olivat niin epäonnistuneita, että vielä vuosien jälkeen muistan niiden aiheen ja sisällön, josta pappi puhui.

Arvelisin, että noin puolet kuulemistani saarnoista ovat olleet sellaisia, jotka eivät ole lähteneet "elämään". Mutta huomatkaa, että kokemukseni on ollut minun. Siksi voidaan mielestäni aiheellisesti kysyä, onko vika ollut saarnassa vai kuulijassa.

Herramme tietää kyllä mitä hänen lapsensa tarvitsevat ja kaipaavat. Hänellä on siihen käytettävänään monta erilaista kanavaa jo pelkästään jumalanpalveluksessa: musiikki, rukous, sakramentit tai saarna. Jopa oikea henkilö oikeaan aikaan voi toimia hänen viestinään. Meidän on vain yritettävä etsiä ja kuunnella Häntä. Mielestäni juuri siksi jumalanpalvelus on nähtävä kokonaisuutena, johon kaikki palveluksen elementit nivoutuvat. Saarnalta odotetaan paljon, mutta aina se ei voi onnistua, sillä – uskokaa tai älkää – pappikin on ihminen.

Paula Peltonen
Helsinki

Jaa tämä artikkeli: