null Juutalaista muutosenergiaa

Juutalaista muutosenergiaa

Rabbi Michael Lerner näkee juutalaisen perinteen voiman.

Berkeleyn yliopistokaupunkiin ajaa San Franciscosta puoli tuntia junalla. Asemalta on lyhyt kävelymatka Tikkun-lehden toimitukseen. Sihteeri jättää rabbi Michael Lernerin kännykkään viestin. Viimein puhelimeen vastaava Lerner pahoittelee myöhästymistään, hän on tapaamassa sairastunutta seurakuntalaistaan ja lupaa saapua tunnin kuluessa.

Kun Lerner saapuu toimitukseen, hän tervehtii lämpimästi ja ohjeistaa apulaisensa noutamaan ateriatarpeita kaupasta. On perjantai, Lerner on luvannut valmistaa illalla saapuville ystävilleen sapattiaterian. Sitä ennen hänellä on aikaa kertoa elämästään juutalaisena opiskelijaradikaalina, kirjailijana ja seurakuntansa opettajana.

Rabbi Lernerin mukaan parantaminen ja muutos ovat sanoja, joiden sisällössä kuvastuu juutalaisuuden syvin olemus. Lernerin kaikille uskonnoille ja uskonnottomille avoin yhteisö ja hänen perustamansa lehti kantavat nimeä Tikkun. Hepreankielinen sana merkitsee muutosta ja parantamista, jonka Jumala saa maailmassa aikaan.

Radikalismin vuodet

Rabbi Lerner näkee juutalaisuudessa muutosvoiman. Hän puhuu valtarakenteista, jotka ylläpitävät sortoa yhteiskunnassa. Juutalaisuuden kantava kertomus siitä, kuinka kansa aikoinaan vapautui Mooseksen johdolla Egyptin orjuudesta, kertoo hänen mukaansa myös nykyajasta.

— Olin nuorena Abraham Joshua Heschelin oppilas. Hän sai minut ymmärtämään, että juutalaisuutta voi tulkita monella tavalla. Vallankumouksellinen sanoma on totta tässä ja nyt, Lerner kertoo Martin Luther Kingin riveissä marssineesta opettajastaan.

Lerner muistuttaa Raamatun profeetoista, jotka henkensäkin uhalla moittivat vallanpitäjiä köyhien unohtamisesta. Hengellisyyttä ei voi irrottaa omaksi saarekkeekseen, vaan sen täytyy näkyä valmiudessa kohdata toisten kärsimyksiä ja pyrkiä tekemään asialle jotain.

Lerner tempautui itse mukaan Yhdysvaltain 1960-luvun sodanvastaiseen opiskelijaradikalismiin. Eikä toiminta ollut vaaratonta hänellekään. Hän vietti useita kuukausia vankilassa. FBI:n johtaja J. Edgar Hoover nimitti häntä "yhdeksi Amerikan vaarallisimmista rikollisista". Kuullessaan tämän Lerner pelästyi: vangittuja radikaaleja oli kuollut vankiloissa epämääräisissä olosuhteissa, Martin Luther King oli ammuttu.

Mokailevat parantajat

Enää vallanpitäjät eivät nimitä Lerneriä rikolliseksi. Hillary ja Bill Clinton ovat lainneet puheisiinsa rabbin ajatuksia. Barack Obama on kertonut Lernerille lukevansa Tikkun-lehteä. Uusimmassa lehdessään Lerner kirjoittaakin tuoreelle presidentille muistion, jossa hän antaa ohjeita maan asioiden hoitamiseen.

— Obama tarvitsee paljon tukea, jotta hän pystyy toimimaan oikein. Suuryhtiöt pyrkivät vaikuttamaan häneen kaikin tavoin, Lerner arvioi.

Lernerillä on sanottavaa myös Israelin ja Palestiinan tilanteesta. Hän ymmärtää juutalaisten pelon ja kokemuksen uhattuna olemisesta. Juutalaisia on vainottu aina, ja natsi-Saksan holokaustin arvet eivät umpeudu hetkessä. Lerner tunnistaa pelon myös palestiinalaisissa.

— Kun pyritään hallitsemaan toisia, on suojauduttava hyökkäyksiltä. Israelilaisten olisi ymmärrettävä, että todellista turvallisuutta pystyy luomaan vain avoimuudella ja toisista huolehtimisella. Paljon tuskasta johtuu siitä, että emme tunnista Jumalaa maailmassa, toisissamme emmekä itsessämme. Mutta Jumalan avulla maailma voi muuttua.

Muutokseen tarvitaan myös ihmisiä.

— Maailma muuttuu mokailevien ihmisten avulla, koska eihän täällä muitakaan ole. Me olemme kaikki haavoittuneita parantajia.


Tikkun-yhteisö

Rabbi Michael Lerner perusti Tikkun-lehden vuonna 1986 silloisen vaimonsa Nan Finkin kanssa. Lehdestä muodostui edistyksellisten juutalaisten äänenkannattaja. Lehden pääteemoihin ovat alusta alkaen kuuluneet juutalaisen etiikan, maailmanparantamisen ja muutoksen näkökulmat.

Rabbi, psykoterapeutti ja filosofi Lernerin mukaan hengellisyys ja poliittisuus on kytkettävä yhteen. Itse hän on pyrkinyt luomaan vuoropuhelua palestiinalaisten ja juutalaisten välillle.

Tikkun-yhteisö syntyi lehden lukijoista. Yhteisöön ovat tervetulleita kaikki uskontokunnasta tai uskonnottomuudesta riippumatta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.