null Jykevä kivilinna

Jykevä kivilinna

Varmasti lähes kaikki helsinkiläiset ovat käyneet Korkeasaaressa, mutta sen kainalossa sijaitseva Hylkysaari on tuntemattomampi paikka. Tällä hetkellä saarelle ei juuri ole syitä mennä, sillä Suomen Merimuseo muutti sieltä Kotkaan pari vuotta sitten.

Silti Hylkysaaressa voi kuka tahansa Korkeasaaren asiakas piipahtaa, sillä saarien välillä on avoin kulkuyhteys. Muutama vuosi sitten gradua tehdessäni tutustuin ja vähän ihastuinkin saaren päässä sijaitsevaan vanhaan luotsiaseman päärakennukseen, jossa myös merimuseo sijaitsi. Rakennus täytti hiljan sata vuotta.

Muistan yhä kevättalvisen näkymän tutkijahuoneesta. Aurinko kimmelsi jäällä, kun katselin kaunista Katajannokkaa. Helposti jäin pitkiksi toveiksi tuijottamaan ikkunasta.

Rakennus on komea myös kantakaupungista katsottuna. Jykevänä ja uljaana se seisoo kalliolla meren tyrskyjä ja tuulta vasten. Seinät ovat paksua kiveä, mutta meren puolelta on maali rapissut ja ikkunanpuitteet ovat kovin heikossa kunnossa.

Hylkysaaressa tehdään yhä konservointitöitä, mutta Museovirasto haluaa kuitenkin luopua rakennuksesta. Korkeasaaren eläintarhan johtaja Jukka Salo kertoo, että eläintarha on varovaisen kiinnostunut laajentamaan Hylkysaareen Itämeri-aiheisella näyttelyllä. Toivotaan, että myös kivilinna avautuisi jälleen yleisölle.

Antti Möller

Kerro meille paikasta, josta kannattaisi tehdä juttu: toimitus@kirkkojakaupunki.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.