Jyrääkö kirkko mielenterveys-kuntoutujat?

Jyrääkö kirkko mielenterveys-kuntoutujat?

Malmin seurakunnassa on toistakymmentä vuotta kokoontunut pieni joukko Yhdessä enemmän -ryhmäläisiä. Seurakunta on tarjonnut kahvit. Ryhmää vetää kaksi diakonissaa. Nyt kerholaisille ilmoitettiin, että ryhmä lopetetaan säästösyistä.

Psyykenvammaiset ovat yhteiskunnan pohjasakkaa – edes kirkko ei näköjään tue. Minua yksilönä tosin kirkko on tukenut. Mutta kun säästetään, aloitetaan heikoimmista. Tämän olen elämässäni huomannut, ja taas se tuli todistettua.

Kerron taustani. Kun vuonna 1978 romahdin burnoutissa, se oli kuin maineen menetys. Ystävät jättivät, työnantaja potki päähän, ja psykiatrinen hoitokin osoittautui rangaistukseksi väärine diagnooseineen ja väärine lääkkeineen. Läheiset seisoivat kaukana tai loukkasivat. Enää ei ollut muuta tukea kuin aviomies ja ihmisen paras ystävä, koira. Ja Jumala. Kun vuosikymmenten jälkeen uskalsin lähteä kotoa viime kevättalvella kirkon Yhdessä enemmän -ryhmään muiden mielenterveyskuntoutujien joukkoon, oli siitä paljon iloa, sillä niin hyvin ovat diakonissat ryhmää vetäneet.

Mielenterveyskuntoutujat eivät ole itse sairauttaan aiheuttaneet. Kun yhteiskunta jyrää heidät, miksi myös kirkko?

Mielenterveyskuntoutuja, KTM

 

Edellisen johdosta: Pahoittelemme, että kirjoittajalle on jäänyt käsitys mielenterveyskuntoutujien toiminnan loppumisesta Malmin seurakunnassa. Mielenterveyskuntoutujille suunnattu toiminta tulee olemaan jatkossakin osa Malmin seurakunnan työtä. Yhdessä enemmän -ryhmä on toiminut yli kymmenen vuotta ja koemme, että on muutoksen aika. Ryhmän toiminta sellaisenaan päättyy tämän vuoden lopussa, mutta pohdimme vaihtoehtoja uudenmuotoisen toiminnan toteuttamiseksi.

Kevätkaudella kutsumme mielenterveyskuntoutujia muun muassa teemapäivään, johon toivomme eri-ikäisiä ja eri elämäntilanteessa olevia ihmisiä kertomaan ajatuksiaan tulevasta toiminnasta. Kaikki Yhdessä enemmän -ryhmän osallistujat toivotettiinkin kokoontumisessamme tervetulleeksi uuteen alkavaan toimintaan.

Niina Vättö
diakoniatyöntekijä

Tarja Koivumäki
diakoniatyöntekijä

Virpi Kylmälahti
johtava diakoniatyöntekijä

Malmin seurakunta

Jaa tämä artikkeli: