null Kahden maailman välissä

Irlantilainen Colm Tóibín (s. 1955) on kirjoittanut, romaaneja, novelleja, esseitä, näytelmiä ja lehtiartikkeleita. Hänen teoksiaan on käännetty 30 kielelle.

Irlantilainen Colm Tóibín (s. 1955) on kirjoittanut, romaaneja, novelleja, esseitä, näytelmiä ja lehtiartikkeleita. Hänen teoksiaan on käännetty 30 kielelle.

Kahden maailman välissä

Irlantilaisen Colm Tóibínin romaanissa seurataan työn perässä Amerikkaan muuttaneen irlantilaisen Eilisin elämää 1950-luvulla. Kotoa on lähdettävä, sillä töitä ei Irlannissa riitä. Isosisko ja äiti hiljaisesti kannustavat Eilisia matkalle, vaikka koville se ottaa. Nuoren naisen odysseia on mittelöä omien tunteiden kanssa ja yksinäistä kasvua vieraassa kulttuurissa.

Kirjasta huokuu vanhanajan tyttökirjatunnelma: on tärkeää vaalia huolellisuutta ja kunnioittaa siveyssääntöjä. Poikien kanssa ollaan pidättyneesti eikä omaa ääntä juuri uskalla aikuisten ihmisten kanssa ilmoille päästää. Ajankuva piirtyy juuri tapakulttuurissa, moraalisäännöissä ja naisen tien kapeudessa, jossa Eilis oppii luovimaan omalla tavallaan.

Irlantilaisuus, siirtolaisuus, 1950-luvun New York tai muut isommat aiheet on häivytetty taustalle. Ne kyllä tulevat ilmi esimerkiksi Eilisin tavaratalotyön ja illanviettojen kuvausten yhteydessä, mutta vailla yhteiskunnallisia syväluotauksia tai irlantilaisstereotypioita.

Parasta antia on Eilisin sisäisen kehityksen kuvaus. Eilisin kohtaamiset vieraan kulttuurin, ihmisten ja omien uusien tunteiden, kuten koti-ikävän kanssa kuvataan myötäeläen. Ensin on suru yksinäisyydestä kaiken uuden keskellä, kouristava kaipuu kotimaahan ja sitten vähitellen siivet kasvavat.

Kun yllättävästi lainehtiva ikävöinti lievittyy, Amerikka tarjoaa uutta vapautta. Kun taas Eilis palaa kotiin traagisen tapahtuman vuoksi, häipyy Amerikka unenomaiseksi. Kummalle maailmalle pitäisi olla uskollinen?

Tässä kahden maan — maailman — välillä kulkemisessa ja paikkansa hakemisessa on jotain yleispätevää nuoren kasvusta. Eriytyminen omaksi itseksi tapahtuu aina jollain tapaa välitilassa, oli se sitten ulkoisen ja sisäisen tai kahden maanosan välillä. Tästä välistä pitää löytää oikeus omaan maailmaan.

Tóibínin kieli on eleetöntä. Tarinan ja kielen tasolla pysytellään yksityisellä ja arkisella pinnalla, vaikka Eilisin maailmaan mahtuu myös rakastumisia, kuolemakin. Tóibínin taitavuus on siinä, miten hän yksinkertaisesta tyylistä ja klassisesta aiheesta huolimatta säilyttää kerronnan tuoreuden ja lämpimän otteen aikuistuvaan Eilisiin. Tavassa on jotain nostalgista. Kuin joku turvallinen aikuinen sanoisi vieressä: kyllä se siitä.

Colm Tóibín: Brooklyn. Tammi 2011.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.