Kahden muusikon vuoropuhelua
Pianisti Annalina Backman musisoi Myyrmäen kirkossa muun muassa Jorma Hynnisen kanssa.
Myyrmäen kirkossa soi syksyn aikana erilaisia kahden muusikon kokoonpanoja. Kirkko, kamari ja lied -sarjassa kuullaan viulua ja pianoa sekä eri laulajia ja pianoa. Joka konsertissa pianon koskettimien takaa löytyy Annalina Backman.
— Konserttisarjan ideana on tuoda esiin se, miten eri tavalla kahden henkilön kokoonpanoissa tehdään yhteistyötä, Backman kertoo.
Ensimmäisessä konsertissa sunnuntaina 26.9. vietetään venäläistä iltaa. Ohjelmassa on Sergei Prokofjevin ja Pjotr Tsaikovskin teoksia. Backmanin kanssa musisoi viulisti Leena-Maaria Kantlin.
Backmanin mukaan illan ohjelmassa näkyvät selvästi parimusisoinnin erot.
— Viimeiseksi soitettava Prokofjevin sonaatti on vuoropuhelua ja ehdottomasti sekä viulistin että pianistin juttu. Tsaikovskin teoksessa Souvenir d’un lieu cher viulisti selkeästi johtaa.
Tiheitä ja hurjia liedejä
Jos ensimmäinen konsertti on Kirkko, kamari ja lied -sarjasta se ”kamari”, niin toinen konsertti 24.10. on täysiverinen saksalainen lied-ilta. Carolina Backman laulaa Johannes Brahmsin Zigeuner-liedejä ja Olga Nikolskaja-Heikkilä esittää Robert Schumannin lauluja. Jorma Hynnisen ohjelmistossa on poimintoja Hugo Wolfin Mörike-liedeistä.
Annalina Backman ei allekirjoita väitettä, että liedit olisivat aina surumielisiä ja raskaita.
— Esimerkiksi noissa Zigeuner-liedeissä on välillä hurja meno.
Backmanin mukaan liedien intensiteetti on niin tiheä, että ne ovat vielä selvemmin vuoropuhelua kuin kamarimusiikki.
— Suurin ero on se, että liedeissä on teksti. Laulajalle teksti sanelee tulkinnan koko ajan, mutta myös pianistin on ymmärrettävä teksti ja otettava siitä vastuu.
Esimerkiksi jo alkusoitossa pianistin tehtävä on johdatella laulaja ja yleisö liedin tunnelmaan.
Suomalaisten kavalkadi
Konserttisarjan viimeinen ilta 21.11. on omistettu suomalaisille lauluille. Niitä esittävät sopraanot Päivi Aarnio-Kepsu, Katariina Manninen ja Jaana Siitonen.
Ohjelmassa on pitkä rivi 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun klassisia säveltäjiä kuten Selim Palmgren, Leevi Madetoja ja Erkki Melartin. Joukossa ovat myös enemmän pianomusiikista tunnettu Heino Kaski ja oopperoista muistettu Joonas Kokkonen.
— Joonas Kokkosen laulut tulevat lähemmäs meidän aikaamme eivätkä ole enää niin romanttisia kuin varhaisempien säveltäjien, Backman sanoo.
Kirkko, kamari ja lied -konserttisarja
su 26.9., su 24.10. ja su 21.11. klo 18.15
Myyrmäen kirkossa. Vapaa pääsy,
ohjelma 10 e.
Jaa tämä artikkeli: