null Kahden solistin Hoosianna

Hoosianna Daavidin poika! Lenni-Kalle Taipale (vas.) ja Jesse Kaikuranta ovat tehneet Jouluradion tämänvuotisen Hoosianna-version. Kantaesitys alkaa soida Jouluradiossa ensimmäisen adventtisunnuntain juuri alettua 30.11. kello 0.00.

Hoosianna Daavidin poika! Lenni-Kalle Taipale (vas.) ja Jesse Kaikuranta ovat tehneet Jouluradion tämänvuotisen Hoosianna-version. Kantaesitys alkaa soida Jouluradiossa ensimmäisen adventtisunnuntain juuri alettua 30.11. kello 0.00.

Kahden solistin Hoosianna

Lenni-Kalle Taipaleen ja Jesse Kaikurannan pimeässä studiossa tallentama Hoosianna avaa tämän vuoden Jouluradion.

Teksti Elina Raunio
Kuva Pekko Vasantola


Ensimmäisenä adventtina, tarkalleen puolen yön hetkellä, Jouluradion julistaa avatuksi Hoosianna-hymni. Jouluradion musiikkikirjastossa on kappaleesta yli kaksikymmentä erilaista tallennetta. Pian kokoelma kasvaa, kun pianisti Lenni-Kalle Taipaleen ja laulaja Jesse Kaikurannan yhteinen tulkinta julkistetaan.

Katso, miten Hoosiannaa tehtiin: https://www.youtube.com/watch?v=g_hIk9iiYuQ&list=UU-qnY_U38v_wW0xG5iYkwQw

Parivaljakko on kolmas erityisesti Jouluradiolle Hoosiannan versioinut kokoonpano. Tilaustyöperinteen aloitti vuonna 2012 lauluyhtye Rajaton, ja viime joulun alla kuultiin Kerkko Koskinen kollektiivin esitys.

Taipale ja Kaikuranta olivat suunnittelemassa yhteistä kiertuetta kirkkoihin ja konserttisaleihin, kun mahdollisuus tehdä Hoosianna tarjoutui.

– Tartuimme ajatukseen heti. Jo ensimmäinen harjoitusversio kuulosti omalta, sanoo Taipale.

Oma, yhteinen sointi kaksikolla löytyi muutama vuosi sitten The Voice of Finland -laulukilpailussa. TV-ohjelman jälkeen he ovat esiintyneet yhdessä satunnaisesti.

– Kerran keikkamatkalla Turkuun ehdotin Lennille ainakin konserttikiertueen mittaista yhteistyötä. Sillä tiellä tässä nyt ollaan, Kaikuranta kertoo.

Musiikki yhdistää temperamentiltaan vilkkaan Taipaleen ja rauhallisen Kaikurannan. Taipale sanoo, että heillä synkkaa hyvin.

– Olemme molemmat kuuntelevia muusikoita. Tapamme tehdä musiikkia on samanlainen. Improvisaatiolle on jatkuvasti tilaa.

Jesse Kaikuranta määrittelee itsensä musiikin suhteen hyvin analysoivaksi.

– Pienetkin sävyerot ovat minulle tärkeitä. Lennille on helppo kertoa omia ideoitaan, sillä hän ottaa ne hyvin vastaan.

Taipaleen ja Kaikurannan yhteistyö ei ole perinteinen laulajan ja säestäjän liitto. Sekä piano että laulu ovat solistisia elementtejä.

– Tyyliä voisi sanoa pop-jazz-liediksi, Kaikuranta kuvailee.

Hoosiannaa miehet halusivat käsitellä kunnioittavasti. Lenni-Kalle Taipale kertoo, että äänitystilanteeseen haettiin rauhallista tunnelmaa.

– Jesse halusi jopa sammuttaa studiosta valot, joten tämä Hoosianna on nauhoitettu pimeässä!

Lopputulos on ensimmäiseen esittämishetkeensä saakka suuri salaisuus, mutta jonkin verran Taipale suostuu sitä kuvailemaan.

– Se on tempo rubato – tempo elää, mutta perusvire on rauhallinen. Siinä on nostatusosa, joka on aivan Hoosiannan ulkopuolelta ja perustuu improvisaatioon. Sieltä palataan sitten kryptisten harmoniaviidakoiden kautta takaisin asiaan.

Hoosiannan versioiminen ei ollut muusikoille kilpailukysymys tai haaste aiempiin versioihin peilaten. Lenni-Kalle Taipale kertoo kuunnelleensa Rajattoman ja Kerkko Koskinen kollektiivin Hoosiannat vasta sen jälkeen, kun oma oli tehty.

Kaksikko vietti äänitysstudiossa tiiviin kolmetuntisen, jonka aikana he kävivät kappaleen läpi kuutisen kertaa.

– Tunnelma oli intensiivinen mutta rauhallinen. Lopuksi vain valitsimme liveotoista parhaan.

Taipaleen ja Kaikurannan Hoosianna on studiolive, kerralla kokonaisuutena äänitetty. Sen olisi periaatteessa voinut yhtä hyvin esittää radiolivenä, jos aikataulut olisivat sopineet yksiin.

Kun lauantai 29. marraskuuta vaihtuu puolen yön hetkellä ensimmäiseksi adventtisunnuntaiksi, Lenni-Kalle Taipale ja Jesse Kaikuranta istuvat autossa matkalla Ähtäristä Vaasaan. Samaan aikaan radioiden ja tietokoneiden äärellä tuhannet korvaparit kuulevat heidän näkemyksensä Hoosianna-hymnistä ensimmäistä kertaa.

Toivontuottajien Jouluradion Facebook-sivu alkaa täyttyä yleisön kommenteista. Seuraavatko muusikot itse viestitulvaa kännyköistään auton takapenkillä?

– Suora fanipalaute postin tai sähköpostin muodossa on kivaa, mutta olen tosi huono seuraamaan keskustelupalstoja, Kaikuranta tunnustaa.

Taipale sanoo suhtautuvansa samoin. Hetken harkittuaan he tuumivat, että tässä tapauksessa voisi kuitenkin tehdä poikkeuksen.

– Seurataan vain, eipä siellä matkan päällä paljon muutakaan tekemistä ole. Ties vaikka itsekin heittäisimme jonkin kommentin keskusteluun.

Jouluradio tarjoaa tänä vuonna runsaasti uutta kuultavaa. Netissä, osoitteessa jouluradio.fi voi kuunnella pääkanavan lisäksi seitsemää erilaista joulumusiikkikanavaa.

Uusimmat tulokkaat ovat vironkielinen Jõuluraadio sekä kuuntelijoiden toivomuksesta tehty Klassinen joulu.

Pikku jouluradio soi lapsille ja lapsenmielisille, ja Julradion tarjoaa suomenruotsalaista ja skandinaavista joululauluperinnettä. Kauneimmat joululaulut -kanavalla kuullaan rakastetuimmat joululaulut ja X-mas-kanavalla puolestaan kevyen musiikin jouluhelmet. Rouhea joulu soittaa rokahtavimmat joulukappaleet sekä pilke silmäkulmassa tehdyt versiot.

Jouluradio pääkaupunkiseudulla: Helsinki 102 MHz, Espoo 103,1 MHz, Vantaa 103,1 MHz ja 102,0 MHz ja Keski-Uusimaa 92,7 MHz.
Lisää taajuuksia nettiosoitteessa www.jouluradio.fi, jossa Jouluradiota voi myös kuunnella kaikkialla maailmassa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.