null Kahvipöydässä ylhäisessä seurassa

Sederholmin talon historiallisessa kahvilassa voi herkutella 1800-luvun alun leivoksilla ja piirakoilla.

Sederholmin talon historiallisessa kahvilassa voi herkutella 1800-luvun alun leivoksilla ja piirakoilla.

Kahvipöydässä ylhäisessä seurassa

Sederholmin talossa voi kuvitella istuvansa kesäkuussa 1800-luvun alun säätyläisten seurassa. Talossa järjestetään Café 1809 -tapahtuma, jossa voi nauttia teemaan liittyvistä leivonnaisista ja ohjelmasta.

Viikon kestävä kahvilatapahtuma on jatkoa viimevuotiselle kustavilaiselle kahvilalle, joka sai valtavan suosion. Talossa kävi kuuden päivän aikana lähes 10 000 asiakasta ja 1700-luvun hengessä tehtyjä leivonnaisia myytiin liki 4 000.

– Kahvilan suosio yllätti meidät täysin. Heti ensimmäisenä päivänä väkeä tuli niin paljon, että meidän oli tilattava kiireesti lisää leivonnaisia, kertoo kaupunginmuseon tutkija Jere Jäppinen.

Café 1809 -teemassa yhdistyvät Ruotsin ja Venäjän leivontaperinteet. Monen leivonnaisen ohje on peräisin ruotsalaisen Cajsa Wargin keittokirjasta Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber vuodelta 1755. Jäppinen poimi siitä piiraiden ja leivoksien reseptejä, joita keittiömestari Antti Mikkelä   Palmian kokous- ja juhlapalvelusta sovelsi nykyaikaan.

– Oikeanlaisen koostumuksen etsiminen vaati paljon työtä. Tarjoamme kahvilassa esimerkiksi porkkanamantelipiirakkaa, punaherukkaleivoksia ja omenasosetäytteisiä puolikuita. Venäläistä vaikutusta puolestaan löytyy kaalikulebjakasta ja prenikoista eli hunajapiparkakuista, Jäppinen selvittää.

Venäjän vallan alkuvuosina saapui maahan arvostettuja sveitsiläisiä kondiittorimestareita, joiden myötä alkoi nykyisen kaltainen leivos- ja kahvilakulttuuri. Aleksanterinleivos edustaa Café 1809:ssä sveitsiläistyylisiä leivonnaisia. On arveltu, että se olisi luotu Helsingissä vuonna 1818 vierailleen Venäjän keisari Aleksanteri I:n kunniaksi.

Kahvilassa soivat 1700–1800-lukujen vaihteen sävelet, ja avajaisiltana harjoitellaan ajan suosikkitansseja. Tiistaista torstaihin iltaohjelmassa on 1700-luvun meriseikkailusta kertova ruotsinkielinen teatteriesitys Wallenbergs svindlande sjöäventyr, jonka pääsyliput maksavat 12 ja 6 euroa. Esitys on osa Les Lumiéres -kulttuurifestivaalia.

Palmian historiallisiin resepteihin perustuvia leivonnaisia voi tilata yksityistilaisuuksiin. Sederholmin taloa puolestaan vuokrataan pieniin tilaisuuksiin museon aukioloajan ulkopuolella. Tarjouksen voi pyytää osoitteesta kokous.juhla@palmia.fi.


Café 1809 -tapahtuma 8.–14.6. ma–pe klo 11–19, la–su klo 11–17 Sederholmin talossa, Aleksanterinkatu 18. Vapaa pääsy.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.