null Kaiken keskellä pyhä

Arkihetki. – Mietiskely voi tapahtua missä tahansa. Jotkut ajavat töistä ostoskeskuksen parkkihalliin, koska kotona on heti perhe-elämä vastassa. Toiset vetäytyvät hiljaiseen paikkaan ruokatunnilla. Joillekin ainut yksityinen tila on vessa, kertoo sisar Theresa Jezl.

Arkihetki. – Mietiskely voi tapahtua missä tahansa. Jotkut ajavat töistä ostoskeskuksen parkkihalliin, koska kotona on heti perhe-elämä vastassa. Toiset vetäytyvät hiljaiseen paikkaan ruokatunnilla. Joillekin ainut yksityinen tila on vessa, kertoo sisar Theresa Jezl.

Kaiken keskellä pyhä

Kallion retriitissä kohdataan Jumala omassa arjessa.

Teksti Salla Korpela
Kuva Seppo Sirkka / Eastpress

Kallion seurakunnassa järjestetään syyskuussa viikon mittainen arkiretriitti. Se tarkoittaa, että retriitti toteutetaan osallistujien omassa ympäristössä ja arkipuuhien keskellä. Viikon alussa ja lopussa on yhteinen kokoontuminen, ja niiden välissä osallistujat tapaavat henkilökohtaista ohjaajaansa.

Tavallisesti retriittiä vetäydytään viettämään viikonlopuksi kurssikeskukseen tai vastaavaan.

– Tällainen on hienoa, mutta myös kallista ja aikaa vievää, eikä kaikilla ole siihen mahdollisuutta. Siksi on kehitetty arkiretriitti, jossa ei tarvitse irrottautua arkielämästä, toteaa sisar Theresa Jezl , yksi retriitin kolmesta ohjaajasta. Muut ohjaajat ovat diakoni Sinikka Metiäinen ja pastori Tuula Sääksi .

Osallistujat sitoutuvat varaamaan joka päivä puoli tuntia hiljaista aikaa omaan mietiskelyynsä. Riittää, että voi hetkeksi vetäytyä omiin oloihinsa, löytää mukavan istumapaikan ja olla hiljaa Jumalan edessä.

– Mietiskely voi tapahtua missä tahansa. Jotkut ajavat töistä ostoskeskuksen parkkihalliin, koska kotona on heti perhe-elämä vastassa. Toiset vetäytyvät hiljaiseen paikkaan ruokatunnilla. Joillekin ainut yksityinen tila on vessa. Mikäpä siinä, Jumalalle mikään inhimillinen ei ole vierasta.

Retriiteistä on viime vuosikymmeninä tullut suosittuja, mutta mistään uudesta asiasta ei ole kyse. Perusidean takana on Ignatius de Loyola , joka eli 1500-luvun taitteessa Espanjassa. Hän ystävineen kokeili Raamattuun pohjautuvaa mietiskelyä ja huomasi sen toimivaksi tavaksi rukoilla.

– Ignatiuksen retriitti kesti 30 päivää, mutta siitä voidaan hyvin käyttää soveltuvia pätkiä, Theresa Jezl toteaa.

Retriitin ohjaaja tai ”matkakumppani” kuten Theresa Jezl rooliaan kuvaa, antaa osallistujalle joka päiväksi Raamatun lauseen pohdittavaksi. Lausetta voidaan lähestyä lectio divina -tyyliin, siis hakemalla sen syvempiä merkityksiä mietiskellen ja rukoillen. Toinen vaihtoehto on kuvitella itsensä tekstin tilanteeseen ja antautua mielessään keskustelemaan sen hahmojen kanssa ja kuuntelemaan, mitä sanottavaa heillä on.

– Tekstin äärellä viipyillään ja sitä maistellaan, annetaan sen puhutella. Tämä ei ole suoritus vaan mieleen saa nousta mitä on noustakseen, sisar Theresa sanoo.

Hän korostaa, että matkakumppanit eivät opeta, saarnaa. Päivittäisissä keskusteluissa voi tulla esiin asioita, jotka otetaan mukaan rukouksiin.

– Meidän tehtävämme on kuunnella, rohkaista ja rukoilla ohjattavien puolesta. Olemme kuin kätilöitä, mutta emme aktiivisesti vaikuta siihen, mitä osallistujissa tapahtuu.

Retriitti säteilee koko elämään ja kaikkeen tekemiseen.

– Se auttaa ymmärtämään, että Jumala on lähellämme kaikkialla ja me voimme olla Hänen kanssaan yhteydessä missä ja milloin tahansa. Riittää, että avaudumme Hänen läsnäololleen.

Retriittiperinne ei tee eroa kirkkokuntien välillä. Sisar Theresa Jezl on syntyjään amerikkalainen katolinen nunna, ja kaksi muuta ohjaajaa ovat evankelisluterilaisia. Ignatiaaninen retriitti sopii kaikille vakaumuksesta riippumatta, jos vain suostuu käyttämään Raamattua mietiskelynsä pohjana.

Ohjaajat neuvovat viikon päätteeksi, miten kiinnostuneet voivat löytää sopivia lukukappaleita omaehtoisen mietiskelynsä jatkamiseksi. Kirkon viikoittaiset evankeliumitekstit sopivat hyvin, ja netistä löytyy helposti materiaalia.

Tampereella asuva sisar Theresa Jezl odottaa innolla retriittiviikkoa Helsingissä.

– Ohjaajan asemassa pääsee eturiviin katsomaan, kun Jumala ja ihminen kohtaavat ja tekevät yhteistyötä. Se on niin hienoa, että tekee mieli Mooseksen tavoin ottaa kengät pois jalasta.

Arkiretriitti Kallion kirkossa 16.–22.9. Ryhmäkokoontuminen ensimmäisenä ja viimeisenä päivänä klo 18. Henkilö-kohtaiset tapaamiset viikon aikana sovitaan ohjaajan kanssa erikseen. Ilmoittautuminen 2.9. mennessä
kallio.srk@evl.fi tai p. 09 2340 3611.
Retriitti on maksuton.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.