null Kaiken se kestää

Märtan (Cécile Orban) ja Henrikin (Petri Manninen) välillä säkenöi.

Märtan (Cécile Orban) ja Henrikin (Petri Manninen) välillä säkenöi.

Kaiken se kestää

Vuosisadan rakkaustarinat Kansallisteatterissa.


”Minun lapseni selviävät varmaan ilman isää yhtä hyvin kuin minäkin olen selvinnyt julmasta isästäni”, sanoo Uno Stadius, Märta Tikkasen isoisä Vuosisadan rakkaustarinat -näytelmän alkupuolella. Siinä kiteytyy näytelmän yhden miehen kantama perintö, toisilla on omat taakkansa.

Kaisa Korhonen on ohjannut Kansallisteatterin Pienelle näyttämölle tarinan Märta Tikkasesta, hänen äidistään Margitista ja isoäidistään Emmasta. Kaikkien elämään vaikuttivat voimakkaasti heidän miehensä: Henrik Tikkanen, Gösta Cavonius ja Uno Stadius.

Naiset etsivät elintilaa vahvojen miesten rinnalla. Emmasta tuli nuorena yksinhuoltaja, kun Uno liehui Ruotsissa kansaa sivistämässä. Margit ei koskaan saanut omaa kirjoituspöytää, koska kodissa ei Göstan mielestä ollut sille tilaa. Märta on uuden ajan nainen, joka valitsee Henrikin, tilaa vievän taiteilijan, mutta samalla miehen, joka saa hänen verensä liikkeelle.

Cécile Orban on hurmaava Märta: viaton, vahva ja intohimoinen. Hän haluaa koota suvun tarinat ja ymmärtää äitinsä ja isoäitinsä elämää ja ratkaisuja. Emmasta hän oppii, miten paljon nainen kestää ja osaa. Äidiltä periytyy mielikuvituksen lento.

Petri Mannisen Henrik on hyvä vastapari Orbanin Märtalle. Heidän välillään säkenöi niin intohimo, epätoivo kuin suuri surukin.

”Yritin muuttaa oman maailmani sinulle kelpaavaksi, etsin sinua kaikkialta, mutta loppujen lopuksi se mitä löysin, olin minä itse”, tiivistää Märta suhteensa Henrikiin. Moni nainen jakaa hänen kokemuksensa.

Pienelle näyttämölle rakennettu valkoinen huone, jonka seinillä näkyy välillä vanhoja valokuvia ja Henrik Tikkasen piirroksia, toimii hyvin ja luo unen kaltaisen tilan. Siellä ovet avautuvat entiseen, kuolleet ovat läsnä ja mennyt ja nykyisyys ovat yhtä aikaa totta. Niin kuin todellisessakin elämässä yllättävän usein on.

Näin toteaa Märta Henrikille: ”Kuinka olet voinut saada päähäsi, että tieni vapauteen kulkee sinun ruumiisi yli?”
 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.