Kaikki irti kansanvaalista
Pääkirjoitus: Tapiolassa valitaan ensi viikolla kirkkoherra suoralla kansanvaalilla. Tapiolalaiset äänestävät seurakunnalleen johtajan tuomiokapitulin seulomasta kolmesta kärkihakijasta.
Kirkkoherran tehtävä suuressa kaupunkiseurakunnassa on vähintään haasteellinen: samasta persoonasta pitäisi löytyä seurakunnan hengellinen ja toiminnallinen johtaja, taitava hallintohai ja osaava esimies. Kirkon opin ja ihmisten arjen tuntemisen lisäksi olisi hyvä olla niin mediataitoja kuin talouden ymmärrystä.
Kirkolliskokous hyväksyi reilu vuosi sitten esityksen kirkkoherran vaalitavan muuttamisesta. Sen mukaan seurakunta voi tulevaisuudessa pyytää tuomiokapitulilta, että valinnan suorittaa seurakuntaneuvosto.
Päätöksen vaatimat muutokset kirkkolakiin ovat tulossa eduskunnan käsittelyyn tänä keväänä. Onkin mahdollista, että Espoossa valitaan nyt kirkkoherra viimeistä kertaa suoralla vaalilla.
Muutosesitys liittyy sekä kirkkoherrantehtävän laaja-alaisuuteen, että kansanvallan toteutumiseen. Kirkkoherran tehtävään tarvitaan monenlaista osaamista. Suuressa seurakunnassa hallinto ja henkilöstöjohtaminen korostuvat papin työn kustannuksella. Juuri näiden osa-alueiden arvioiminen voi olla seurakuntalaisille vaikeaa, vaikka niiden tärkeys nähtäisiinkin.
Tapiolassa valinnan tukena ovat perustiedot ehdokkaista, vaalikone ja ehdokkaiden omat vaalisivut. Kukin ehdokas on pitänyt näytemessun ja ensi pyhänä on kirkolla vaalipaneeli. Ehdokkaiden osaamiseen kannattaa perehtyä mahdollisimman laajasti.
Suoran vaalin vahvuus on se, että seurakuntalaiset valitsevat yhteisölleen kasvot ja johtajan. Kirkkoherra edustaa seurakuntaa usein julkisuuteen päin. Siinä valinnassa seurakuntalaiset ovat asiantuntijoita.
Jos vaaleissa ei äänestetä, kansanvalta ei toteudu. Kirkkoherranvaalien äänestysaktiivisuus on jäänyt myös Espoossa alhaiseksi. Viime vuosikymmenen vaaleissa äänestysprosentti on vaihdellut 2,8 ja 6,7 välillä. Tapiolalaisilla on tässä hyvä mahdollisuus pistää paremmaksi ja osoittaa, että demokratia toimii kirkossakin.
PS.
Kirkon seinien sisälle mahtuu monenlaista ajattelua ja uskonnollista kieltä. Myös itselle vierasta ajattelua voi suvaita, mutta hengellistä väkivaltaa ei. Uskon tehtävä on tukea elämää, ei hajottaa sitä.
Urpu Sarlin
Jaa tämä artikkeli: