null Kaikkien kauppa

Luomua läheltä. Anneli Mikkonen (oik.) on asunut Laajasalossa kuusi vuotta ja pitää Saaremme Puotia tervetulleena lisänä palveluihin. Anna Olaskari kertoo munien alkuperästä.

Luomua läheltä. Anneli Mikkonen (oik.) on asunut Laajasalossa kuusi vuotta ja pitää Saaremme Puotia tervetulleena lisänä palveluihin. Anna Olaskari kertoo munien alkuperästä.

Kaikkien kauppa

Laajasalolainen Saaremme Puoti on sekoitus asukas-aktiivisuutta, paikallis-yhteistyötä ja yrittäjyyttä.

On tiistaiaamupäivä, ja Anna Olaskari ja Pauline Ranta ovat taas täällä, Saaremme Puodissa Laajasalon ostarilla.

Puoti on Laajasalon ruokapiirin pohjalta kehittynyt lähi- ja luomuruokakaupan, kahvilan ja viihtyisän hengailupaikan risteytys, joka aukesi muutama viikko sitten postin entisissä tiloissa. Ovi käy aamupäivästäkin tasaiseen tahtiin.

– Olemme remontoineet tilan talkoilla eikä sisustukseen ole käytetty juurikaan rahaa. Lähes kaikki on saatua, lainattua tai itse rakennettua, Olaskari esittelee.

Luonnonvaratuottajaksi kouluttautunut Olaskari ja kauppatieteen maisteri Ranta pyörittävät puotia tiistaista perjantaihin – tosin ilman palkkaa.

– Haaveissa on, että tällä voisi elää. Tuotteiden katteet haluamme kuitenkin pitää pieninä, jotta kaikilla olisi mahdollisuus ostaa laadukasta luomuruokaa, he toteavat.

Palataan taaksepäin. Pauline Ranta perusti Laajasaloon ruokapiirin kolme vuotta sitten. Hän oli muuttanut itään Siltasaaresta ja harmitteli, että uudesta kaupunginosasta ei tuntunut löytyvän häntä kiinnostavia harrastusmahdollisuuksia eikä kohtaamispaikkoja.

– Keskustassa olin käynyt paljon joogassa, mutta täällä ei tuntunut tapahtuvan mitään.

Laajasalon ruokapiirin hän perusti Herttoniemen esimerkin mukaan. Piiri tilaa luomu- ja lähiruokaa suoraan tuottajilta ja jakelee sitä ruokapiiriläisille kerran viikossa. Mukaan pääsee maksamalla 25 euron vuosimaksun.

– Aluksi toimimme Laajasalo-Degerö Seuran ylläpitämän asukastalo Ylistalon keittiössä. Se kävi kuitenkin nopeasti pieneksi, Anna Olaskari kertoo.

Ranta ja Olaskari huomasivat, että ruokapiirin pyörittäminen vei niin paljon aikaa, ettei se olisi kokopäivätyön ohella mahdollista. Molemmat olivat tuolloin äitiysvapaalla.

– Ajattelimme, että jos piirin ympärille kehittyisi puoti, tätä voisi tehdä työkseen.

Kaivatun kohtaamispaikan syntyyn tarvittiin näiden kahden poikkeuksellisen aktiivisen paikallisen lisäksi paljon ahkeria talkoolaisia. Tila on vuokrattu purku-uhan alaisen ostarin omistavalta NCC:ltä.

Puodin ovesta astuu Minttu Laakso lapsensa kanssa. Hän on kokenut ruokapiiriläinen.

– Minulta on pesuaine loppu, ja ruokapiirin jakelu on vasta huomenna. On siis kätevää, että on tämä puoti, hän sanoo.

Laakso täyttää kotoa tuomansa pullon luonnonmukaisella pesuaineella ja saa kassalla kymmenen prosentin ruokapiiriläisalennuksen.

Kirsi Salo – ruokapiiriläinen hänkin – tulee mantelimaito-ostoksille. Aamupalaksi on saatava vihersmoothie eikä viereinen Alepa tarjoa tarvittavia aineksia.

– Ostan ruokapiiristä joka viikko banaanilaatikollisen ruokaa perheelle. Emme käytä enää tavallista kauppaa juurikaan, raakaruokaa suosiva Salo kertoo.

Tuuti Hynninen asioi kaupassa jo toista kertaa, sillä hän on edellisviikolla tehnyt löydön.

– Näin hyviä mustikkakeksejä en ole saanut mistään muualta, hän sanoo ja osoittaa pakettia.

Hynninen kuuli viimeksi puodissa käydessään Laajasalon ruokapiiristä, ja sekin kiinnostaa rouvaa kovasti.

– Miten tilaus tehdään? Minulla ei ole nettiä eikä tule, hän toteaa.

Puodin naiset lupaavat, että ruokapiiritilauksen saa vastaisuudessa tehdä kaupassa.

– Iäkkäät ihmiset arvostavat ruokaa ja ovat selvästi toiminnastamme kiinnostuneita. Puodin ensimmäisellä aukioloviikolla ruokapiiriin liittyi kymmenkunta uutta jäsentä, Pauline Ranta kertoo.

Saaremme Puoti on nykyaikaista kaupunginosatoimintaa – sellaista, jossa työtä ei pelätä mutta loputtomia kokouksia kyllä. Kun Ranta ja Olaskari halusivat vaikuttaa, he eivät liittyneet perinteikkääseen kaupunginosayhdistykseen vaan loivat suoraan sellaista toimintaa, johon itse halusivat osallistua. Kun ruokapiiri kasvoi ja järjestäytyminen tuli ajankohtaiseksi, varsin selvä vaihtoehto oli osuuskunnan perustaminen.

– Yhdistysmuoto tuntui vieraalta, yrittämisestä meillä oli enemmän kokemusta. Osuuskunta mahdollistaa melkein kaikenlaisen toiminnan, Ranta uskoo.

Saaremme Puodin ja Laajasalon ruokapiirin takana on nykyään voittoa tavoittelematon Saaremme osuuskunta, jossa on kymmenen jäsentä, kaikki aktiivisia ruokapiiriläisiä.

Paikalliset saavat kantaa kortensa puodin toimintaan ja järjestää siellä esimerkiksi tapahtumia. Jo syyskuussa tilassa tarjotaan joogatunteja, ja tiedossa on myös hyvinvointi-iltoja.

Myyntiartikkeleiden tuottajatkin tulevat niin läheltä kuin mahdollista. Tarjolla on esimerkiksi laajasalolaisten käsityöläisten tuotteita. Pauline Ranta on aamulla käynyt Herttoniemessä tutustumassa pieneen Goodio-suklaata tekevään tehtaaseen ja tuo myyntiin laatikollisen luomuraakasuklaata.

Tehtaalla yhteistyöstä ollaan hyvillään.

– Me emme voi kilpailla hinnalla, koska käyttämämme raaka-aineet ovat laadukkaita ja tarkasti valittuja. Tarvitsemme asiakkaita, joille laadulla on väliä. Tällaisten puotien kautta heitä löytyy, uskoo suklaatehtaan osakas Jukka Peltola .

Täysin mahdollista on sekin, että Saaremme Puodissa on lähiaikoina raakasuklaanvalmistusilta – vetäjinä tietysti suklaatehtailijat kivenheiton päästä.

– Ehdottomasti kannattaa miettiä, miten voimme yhdistää voimia. Tällaiset yhteenliittymät ovat tulevaisuutta, Peltola intoilee.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.