null Kaivo, mutta ei kankkulan kaivo

Puheenvuorot

Kaivo, mutta ei kankkulan kaivo

Kehitysapu on kyllä osiltaan mennyt kaivoihin, muttei suinkaan kankkulan kaivoon, kuten Ari Linna kirjoittaa (K&k 11.3.). Hänen mielestään köyhyys ei poistuisi Afrikasta, vaikka länsimaat tuplaisivat kehitysavun. Monen kehitysmaan köyhyyspulma on kuitenkin niin suuri, että kehitysavulla on tarkoitus lieventää ongelmia, ei olettaa niiden lyhyessä ajassa poistuvan.

Kun vuonna 1988 olin lähdössä Keniaan katsomaan Ambocellin luonnonpuiston villieläimiä, pyysi ulkoministeriö minua samalla tutustumaan Suomen Keniassa suoritettavaan kehitysapuun ja tekemään havainnoistani raportin. Vietin muutamia päiviä perehtymässä suomalaisten Kagamegan seudulla tapahtuvaan työskentelyyn ja saavutettuihin tuloksiin. Kehitysyhteistyömme Kenian-keskuspaikka ja siellä työskentelevien sitoutuneisuus tavoitteiden saavuttamiseksi tekivät minuun hyvin myönteisen vaikutuksen. Sain todeta paikallisväestön tyytyväisyyden heitä varten toteutettuihin hankkeisiin.

Tärkeimmät aikaansaannokset olivat yli 2000 porakaivoa ja neljän terveysaseman rakentaminen, jotka suomalaiset siihen mennessä olivat maakunnassa saaneet valmiiksi. Sain olla läsnä muutamissa äideille järjestetyissä haastattelutilaisuuksissa, joissa korostettiin naisten koulutusta ja kerrottiin perhesuunnittelusta. Vähemmän lapsia, parempi ja terveellisyyttä ylläpitävämpi elintaso, oli sanoma. Kaivot merkitsivät naisille suurta helpotusta. Uudet ja puhaampaa vettä tarjoavat kaivot tiesivät naisille kilometrin tai pitemmänkin vedenkantomatkan lyhenemistä.

Helsinki

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.