null Kaksi viikkoa aikaa asettua ehdokkaaksi

Mihin seurakuntaan kuulut? Seurakuntia yhdistyy vuoden 2011 alussa. Oranssilla merkityt Haaga, Herttoniemi, Kallio, Munkkiniemi, Oulunkylä ja Töölö ovat alueiltaan uusia ja entistä laajempia. Tämän syksyn seurakuntavaaleissa äänestetään luottamushenkilöt 21 seurakuntaneuvostoon ja yhteiseen kirkkovaltuustoon. Piirros: Toni Brantberg

Mihin seurakuntaan kuulut? Seurakuntia yhdistyy vuoden 2011 alussa. Oranssilla merkityt Haaga, Herttoniemi, Kallio, Munkkiniemi, Oulunkylä ja Töölö ovat alueiltaan uusia ja entistä laajempia. Tämän syksyn seurakuntavaaleissa äänestetään luottamushenkilöt 21 seurakuntaneuvostoon ja yhteiseen kirkkovaltuustoon. Piirros: Toni Brantberg

Kaksi viikkoa aikaa asettua ehdokkaaksi

18 Helsingin suomalaista seurakuntaa saa uudet luottamushenkilöt kahden kuukauden kuluttua. Vaaliasetelmat ovat epäselvät.

Seurakuntavaaliehdokkaaksi asettuminen on vapaata kansalaistoimintaa. Kirkon vaaliorganisaatio myös yllyttää seurakuntalaisia ryhtymään paikallisiksi päätöksentekijöiksi.

Töölöläinen Kari Hartikainen, 45, ei ole aiemmin toiminut seurakunnan luottamushenkilönä. Vaaliehdokkuus ja vaikuttaminen kuitenkin kiinnostavat markkinoinnin ja viestinnän parissa työskentelevää perheenisää. Hän päätti selvittää, millaisia ehdokaslistoja Töölön seurakunnan alueelle on syntymässä.

Tiedonsaanti oli hankalaa. Faktaa ei löytynyt sen enempää seurakunnan omilta nettisivuilta kuin Helsingin seurakuntayhtymän vaalisivustoltakaan Töölön seurakunnan kohdalta. Hartikainen ei luovuttanut vaan lähetti sähköpostia yhtymän viestintään ja sai tätä kautta vastauksen alueensa kirkkoherralta. Viestin mukaan Töölön alueelle on varmuudella syntymässä ainakin yksi iso vaalilista.

Hartikainen on tämän jälkeen saanut selville, että muitakin listoja on mahdollisesti tekeillä. Tietoa niistä ei kuitenkaan näkynyt missään.

Kari Hartikainen on hämmästynyt. Hän oli olettanut, että voisi nähdä yhdellä silmäyksellä nettisivuilta, millaisia ryhmittymiä Töölössä tulee olemaan.

– Olin olettanut, että seurakuntavaalien koneisto toimii samaan tapaan kuin kunta- tai valtiollisissa vaaleissa. Esimerkiksi ensi kevään eduskuntavaalien ehdokasasettelu on parhaillaan täydessä käynnissä. Seurakuntavaalien vastaava päättyy jo kahden viikon kuluttua, joten tässä tulee kiire.

Hartikainen harkitsee parhaillaan lähteäkö ehdokkaaksi jollekin isolle listalle. Toinen vaihtoehto on perustaa oma valitsijayhdistys. Hartikainen kuuluu vihreisiin ja arvioi, että nuorten aikuisten joukoista saattaisi löytyä innokkaita ehdokkaita.

Helsingin kirkkovaaleissa valitaan luottamushenkilöt 21 seurakuntaneuvostoon ja yhteiseen kirkkovaltuustoon.

Vaaliyhdistykset toimivat paraikaa saadakseen ehdokaslistat jätettyä määräpäivään 15.9. mennessä. Selvittelykierros seurakuntiin ja valitsijayhdistyksiin paljastaa, että monet listanrakentajat eivät syystä tai toisesta päivitä tietoja Helsingin seurakuntayhtymän yhteiselle sivustolle, jonka tarkoituksena on tuoda vaalivalmistautumiseen avoimuutta.

Helsingissä toimivat poliittiset puolueet aktivoivat jäsenkuntaansa asettumaan ehdolle, ja esimerkiksi sosialidemokraatit Paavalissa, Oulunkylässä, Malmilla ja Mikaelissa kokoavat omat listansa. Kokoomuslistoja syntynee vain muutama: Malmi, Vartiokylä ja Munkkiniemi. Muualla puolueväkeä nähtäneen niin kutsutuilla seurakuntaväen listoilla.

Helsingin vihreitten jäsenkuntaa asettuu Tulkaa kaikki -liikkeen listoille ja joissain seurakunnissa, kuten Paavalissa, vihreillä tullee olemaan Vihreät niityt -ehdokaslista. Tulkaa kaikki -liike kokoaa kirkon niin sanottua liberaalia jäsenkuntaa.

Nuoret aikuiset ovat perustamassa omia vaalilistojaan muun muassa Herttoniemeen, Lauttasaareen ja Mikaeliin.

Lisätietoa ehdokaslistoista: www.helsinginseurakunnat.fi/vaalit

Ulla Lötjönen

Jaa tämä artikkeli: