Kalantappo-ohjeita
Tommi Sarlin kirjoitti eloisasti kuhanuistelusta (K&k 22. 7.).
Huomiotani kiinnitti häiritsevästi se tapa, että saaliskala pidettiin elävänä polskimassa veneen pohjalla olevassa saavissa.
Useimmat kalankäsittelyä opastavat teoksethan suosittelevat tainnuttamaan suuret kalat napauttamalla päähän heti, kun ne on nostettu vedestä. Välittömästi sen jälkeen poistetaan veri kalasta leikkaamalla sen kurkku poikki. Näin käsitelty kalan liha säilyy herkullisena varsinkin, jos se voidaan pitää kylmässä. Kalaonnea kaikille onkimiehille ja -naisille!
Pauli Matikainen
Edellisen johdosta: Pauli Matikaisen esittelemät menettelytavat ovat täysin oikeat. Jutussa kuvatun kalaretken kuhat eivät kuitenkaan tulleet heti käyttöön vaan ne laitettiin sumppuun rannassa, minkä vuoksi varastoimme kalat venematkan aikana väliaikaisesti saaviin. Muussa tapauksessa kuhat olisi lopetettu Matikaisen kuvaamalla tavalla.
Veneessä olevan saavin vettä vaihdettiin pienin väliajoin, jotta kaloilla olisi jatkuvasti happea. Kireitä siimoja!
Jaa tämä artikkeli: