null Kallion taannoinen kolehtipäätös oli laiton

Kallion taannoinen kolehtipäätös oli laiton

Helsingin hallinto-oikeus on todennut Kallion seurakuntaneuvoston kesän 2011 "kolehtikapinan" laittomaksi.

Teksti Juhani Huttunen

Helsingin hallinto-oikeuden 25.6. tekemän päätöksen mukaan Kallion seurakuntaneuvosto ylitti toimivaltansa kesäkuussa 2011, kun se päätti poiketa kirkkohallituksen määräämistä pakollisista kolehdeista kahden kolehdinsaajan osalta. Maaliskuussa 2011 julkiseen keskusteluun nousi Älä alistu -mediakampanja, jonka videolla entinen biseksuaali "Anni" oli eheytynyt heteroksi.

Samana kesänä Kallion seurakunnan seurakuntaneuvosto päätti, ettei se noudata kirkkohallituksen määräystä kerätä kolehtia kahdelle järjestölle, jotka olivat olleet mukana Älä alistu -kampanjassa. Kirkkohallitus oli määrännyt kerättäväksi kolehdit Opiskelija- ja Koululaislähetykselle (OPKO) ja Suomen Luterilaiselle Evankeliumiyhdistykselle (SLEY). Molemmat ovat tunnettuja myös kielteisestä kannastaan naispappeuteen.

Näiden järjestöjen sijaan Kallion seurakuntaneuvosto päätti, että kolehdit kerätään Suomen kristilliselle ylioppilasliitolle (SKY) ja Kirkon Ulkomaanavulle. Kallion seurakuntaneuvoston jäsenet Juhani Salonen, Kari Kurka ja Saara E. Tolonen tekisivät oikaisuvaatimuksen seurakuntaneuvoston kolehtipäätöksestä.

Helsingin hallinto-oikeus on päätöksessään todennut, että Kallion seurakuntaneuvosto ylitti toimivaltansa, joten seurakuntaneuvoston päätökset on kumottava. Kallion seurakunnan vs. kirkkoherran Ilkka Sariolan mukaan tilanne oli vuonna 2011 kärjistynyt mainitun Älä alistu -kampanjan tähden.

– Seurakuntaneuvoston päätös ohittaa kirkkohallituksen kolehtimääräykset olivat siinä tilanteessa jonkinlaista rajanvetoa. Kyseessä oli uusi, aktiivinen seurakuntaneuvosto, Sariola sanoo.

– Kohun laannuttua tilanne Kalliossakin tasaantui, ja tapauksen jälkeen kirkkohallituksen määräämät kolehdit on kerätty normaalisti. Seurakuntaneuvoston päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen valittaneen Juhani Salosen mukaan taustalla ei ollut naispappeutta tai seksuaalisia vähemmistöjä koskeva opillinen riita.

– Minulle eläkkeellä olevana lakimiehenä tämä oli puhtaasti laillisuuskysymys, Salonen kertoo.

– Minä kannatan naispappeutta, ja seurakuntaneuvoston kokouksessakin tein selväksi hyväksyvän kantani seksuaalisiin vähemmistöihin. Tällaisesta seurakuntaneuvosto ei Salosen mukaan edes riidellyt.

– Taustalla oli tietenkin tieto järjestöjen opillisista näkemyksistä. Äänestimme kuitenkin vain siitä, onko seurakuntaneuvostolla toimivalta muuttaa kirkkohallituksen kolehtipäätöstä, Salonen kommentoi.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.