null Kallion uurnaholviin haudatut vailla muistolaattoja

Uurnaholvin muistoalttarilla hiljennytään Jaakko Somersalon Ylösnousemus-lasityön (1958) ääressä. Kuva: Sirpa Päivinen

Uurnaholvin muistoalttarilla hiljennytään Jaakko Somersalon Ylösnousemus-lasityön (1958) ääressä. Kuva: Sirpa Päivinen

Kallion uurnaholviin haudatut vailla muistolaattoja

Osa omaisista joutuu odottamaan muistelupaikkaa ensi vuoteen.

Vantaalaista Erik Samulinia kohtasi ikävä yllätys viime maaliskuussa, kun hän sopi isänsä hautaamisesta Kallion kirkon uurnaholviin. Hänelle ilmoitettiin, ettei vainajan nimeä voida kaivertaa muistolaattaan kirkkosalin seinälle, koska kaikki laatat ovat jo täynnä.

Kallion seurakunnan internetsivujen mukaan vainajalle on mahdollista saada nimilaatta, ja muistamisen muotona on kynttilän sytyttäminen laatassa olevaan kynttiläpesään. Uusien hautausten kohdalla tämä ei ole toteutunut enää vuodenvaihteen jälkeen.

Parikymmentä vuotta sitten avattuun uurnaholviin mahtuu noin 2 500 uurnaa. Lisäksi holvissa on kalliohauta, johon tuhkat voidaan kaataa ilman uurnaa. Nimilaattoja on kuitenkin varattu vain 537. Omaiset voivat käydä holvissa vain kerran, uurnanlaskun yhteydessä.

– Isäni oli vanha Kallion ja Vallilan kundi, jolle oli tärkeää saada viimeinen leposija kotikirkosta. Nyt olemme olleet kuukausia vailla konkreettista muistelupaikkaa, Samulin sanoo.

Ratkaisu on työn alla

Uurnaholvin ja muistolaattojen kunnossapidosta vastaavat seurakuntayhtymän hautaustoimi ja kiinteistötoimisto. Hautaustoimen päällikkö Risto Lehto kertoo, että tavoitteena on löytää sopiva ratkaisu laattaongelmaan syksyn aikana, jotta käytännön toteutukseen päästään vuodenvaihteen jälkeen.

Asia on ollut vireillä vuoden alusta lähtien. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi laattojen lisääminen tai uusiminen kokonaan sekä muistokirja, johon vainajien nimet kootaan.
– Omaisille ilmoitetaan heti, kun ratkaisu on saatu aikaan. Sitä ennen he voivat sytyttää muistokynttilänsä yhteiskynttelikköön, Lehto sanoo.

Hänen mukaansa haasteita asettaa muun muassa se, että Kallion kirkko on suojeltu rakennus, jonka oleelliset muutokset tulee hyväksyttää kirkkohallituksella ja museovirastolla. Seinäpintoja ei voi täyttää nimilaatoilla loputtomiin. Kynttiläpaikkojen määrää rajoittaa jo paloturvallisuuskin.
– Aikoinaan oletettiin, että anonyymi hautaaminen lisääntyisi ja nimilaattoja ei menisi niin paljon, Lehto toteaa.

Ei vain kalliolaisten hautapaikka

Kallion seurakunta on joutunut ottamaan vastaan omaisten ihmettelyjä.
– Tilanne on tietenkin ikävä, sillä haluaisimme palvella seurakuntalaisia mahdollisimman hyvin etenkin surun hetkellä, Kallion seurakunnan vt. kirkkoherra Riitta Männistö kommentoi.

Hän pitää uurnaholvia tärkeänä hautapaikkana nykytilanteessa, jossa Helsingin hautausmaiden täyttyessä yhä useampi kaupunkilainen joudutaan hautaamaan Honkanummelle pitkän matkan päähän.
– Uurnaholvi sijaitsee keskellä kaupunkia, ja sinne voidaan haudata kaikkien Helsingin seurakuntien jäseniä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.