null Kampanjassa huolehditaan isovanhemmista

Puhelinlangat laulamaan! Stefania Passera kutsuu Soita Mummolle -päivänä 11.8. Kampin keskuksen edustalle. Siellä voi kello 16–17 soittaa ilmaiseksi mummolle, papalle tai lapsenlapselle.

Puhelinlangat laulamaan! Stefania Passera kutsuu Soita Mummolle -päivänä 11.8. Kampin keskuksen edustalle. Siellä voi kello 16–17 soittaa ilmaiseksi mummolle, papalle tai lapsenlapselle.

Kampanjassa huolehditaan isovanhemmista

Opiskelijan lämminhenkinen tempaus muistuttaa, että vanhusten elämänlaatu paranee pienillä teoilla.

Jos löydät virkatun sydämen tällä viikolla raitiovaunusta tai metrosta, olet törmännyt Soita Mummolle -kampanjaan. Se on italialaisen Stefania Passeran käsialaa. Idea on lyhykäisyydessään saada ihmiset miettimään, miten vanhusten yksinäisyys lievenisi.

 – Sydämiä on tullut Yhdysvalloista ja Australiasta asti, kun jotkut ovat halunneet herättää kiinnostusta virkkaamalla, Passera selittää.

Kampanja sai alkunsa, kun graafista suunnittelua Aalto-yliopistossa opiskeleva Passera pohti tutkijaryhmässä vanhusten elämää. Nuori nainen päätteli heidän arkensa paranevan huomattavasti yksinkertaisesti sillä, että läheiset pitäisivät säännöllisesti yhteyttä.

Kesän alussa Passera jalkautui parin muun nuoren aikuisen kanssa Helsingin kaduille, kädessä lappu: ”Soita Mummolle”. Jos ohikulkija vastasi hymyyn, häntä pyydettiin valokuvaan lappu kädessä. Kampanjan blogista löytyy hauska kuvakokoelma iloisista ihmisistä, jotka kokivat viestin kannattamisen arvoiseksi.

– Emme pyydä rahaa, vain huomiota asialle. Kuvatuksi tulemisen lisäksi kaupunkilaiset ovat osallistuneet levittämällä sanaa kadulla ja liittymällä Facebook-ryhmään. Siinä on melkein 4 000 jäsentä.

Sosiaalinen media on toiminut oivasti tässäkin tempauksessa. Passeraa on liikuttanut, kuinka ihmiset ovat muistelleet Facebookissa isovanhempiensa kanssa tekemiään asioita. Monella on kova ikävä jo edesmenneitä rakkaitaan. Isovanhemmat taas ovat kirjoittaneet iloitsevansa, että lastenlapset ovat tulossa kylään.

video

Suunnittelijoiden pitäisi  Stefania Passeran mielestä luoda hyviä ideoita uusien tavaroiden tai latteiden mainosten sijaan. Hän peräänkuuluttaa kriittisempää ja kantaaottavampaa suunnittelua.

– En usko, että vanhusten elämänlaatu kohenee tavaroilla. Tällainen lempeän anarkistinen katutoiminta vie sanomaa eteenpäin myös paremmin kuin taide, joka on helppo ohittaa ”vain taiteena”. Pyydämme ihmistä tekemään niin helpon hyvän työn, ettei hänellä ole syytä kieltäytyä.

Opiskelija on tutustunut iäkkäiden arkeen palvelutaloissa, jotta tietäisi, mitä he ajattelevat ja todella tarvitsevat.

– Vanhanakin on erittäin tärkeää tuntea itsensä hyödylliseksi, Passera kiteyttää.

Onko se Italiassa helpompaa kuin Suomessa?

 – Todennäköisesti. Italiassa isovanhemmat ovat usein varavanhempia, koska yhteiskunta ei tarjoa lastenhoitopalveluja lähellekään samassa määrin kuin Suomessa.

Sympaattisesta kampanjasta tuli osa Passeran maisteriopintojen lopputyötä. Hän teki sen yhteydessä tutkimusta kysymällä eri-ikäisiltä yhteydenpidosta isovanhempiin.

– Yllätyin, että reilusta kolmesta sadasta vastaajasta kolmannes ilmoitti soittavansa isovanhemmilleen korkeintaan kerran vuodessa!

Stefania Passera haastaa muuttamaan tilanteen. Ensi keskiviikkona soitetaan mummoille ja papoille kampanjan päätöstapahtumassa Kampin keskuksen edustalla. Kello neljästä viiteen on tarjolla ilmaista puhelinaikaa ilahduttamiseen.

Lisätietoa kampanjasta löytyy nettiosoitteista:

soitamummolle.wordpress.com

www.facebook.com/SoitaMummolle

Teksti Milla-Maria Isopoussu
Kuva Sirpa Päivinen

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.