Kampin kappelin rakentaminen alkaa
Uusi matkailunähtävyys. Kampin kappelista saattaa tulla Temppeliaukion kirkon kaltainen matkailunähtävyys. Mikäli niin käy, se vaikuttaa kappelin toimintaan ainakin kiihkeimmän turistisesongin aikana. Grafiikka: Osmo Päivinen

Uusi matkailunähtävyys. Kampin kappelista saattaa tulla Temppeliaukion kirkon kaltainen matkailunähtävyys. Mikäli niin käy, se vaikuttaa kappelin toimintaan ainakin kiihkeimmän turistisesongin aikana. Grafiikka: Osmo Päivinen

Kampin kappelin rakentaminen alkaa

Narinkkatorille toteutettavan hiljentymiskappelin rakennustyöt alkavat helmi-maaliskuussa.

Töiden aloitus on siirtynyt alkuperäisen suunnitelman mukaisesta tammikuusta ankaran talven ja suunnitelmien viimeistelyn vuoksi. Tavoiteaikataulun mukaan kappelin oli määrä valmistua tämän vuoden puolella. Todennäköisesti siinä päästään kuitenkin toimimaan vasta ensi vuoden alkupuolella. Ainutlaatuisena puurakennuksena kappeli on teknisesti haastava kohde. Sekä kappelin rakentamisesta että sen tulevasta toiminnasta vastaa Helsingin seurakuntayhtymä.

Idea ja toive kappelin rakentamisesta ovat tulleet Helsingin kaupungilta. Kaupungin päättäjät ovat katsoneet, että Kampin liikenteellisesti ja kaupallisesti vilkas alue kaipaa sekä kaupunkikuvallisesti että toiminnallisesti pehmentävää elementtiä.

Kaupunginvaltuustossa käytiin monipolvinen ja vilkas keskustelua sekä kappelin edellyttämästä kaavoituksesta että tontin luovuttamisesta kirkolle. Kaupunginvaltuuston selkeän enemmistön tahto oli, että kappeli rakennetaan.

Kaupunkisuunnitteluviraston päällikön Tuomas Rajajärven mukaan Kamppi on kappelin rakentamisen jälkeen ”valmis”. Hänen mukaansa kaupungin vilkas keskusta tarvitsee monenlaisia toimintoja ja siellä on oltava edustettuna monenlaisia arvoja. Kampista on vielä puuttunut julkinen tila, johon voi pysähtyä ja jossa voi hiljentyä. Kappeli täyttää tämän tarpeen.

 

Kappelin suunnittelusta järjestettiin jo 2000-luvun alussa arkkitehtuurikilpailu. Sen voittanutta suunnitelmaa ei toteutettu, kun seurakuntayhtymä päätti luopua hankkeesta silloisen taloudellisen tilanteen vuoksi. Helsingin kaupunki teetti kuitenkin kappelista uuden suunnitelman ja seurakuntayhtymä lähti hankkeeseen mukaan tarkennetun toiminta-ajatuksen myötä. Kaupungin sosiaalitoimi tulee päivystämään kappeliin seurakunnan rinnalle.

– Kappelissa voi yhtä hyvin käydä kysymässä miten pääsee Hakaniemeen kuin miten pääsee taivaaseen, sanoo yhteisen seurakuntatyön johtaja Pentti Miettinen.

 Toteutettavan kappelin suunnittelutyön ovat tehneet arkkitehdit Kimmo Lintula, Niko Sirola ja Mikko Summanen arkkitehtitoimisto K2S:stä. Kappeli edustaa innovatiivista puurakentamista ja on jo ennen toteuttamistaan saanut runsaasti huomiota. Se sai muun muassa The Chicago Athenaeumin International Architecture Award 2010 -palkinnon. Kappeli on myös yksi Helsingin Design-pääkaupunkivuoden kärkihankkeista.

 Video

Kappelin näyttävin tila on 11,5 metriä korkea puurakenteinen kappelisali. Kaiken kaikkiaan rakennuksessa on tilaa noin 270 neliömetriä ja se sisältää salin lisäksi muun muassa informaatioaulan sekä vastaanottotilan henkilökohtaisia keskusteluja varten. Rakennuksen kokonaiskustannusarvio on 5 miljoonaa euroa. Hankkeen pääurakoitsijana on Pakrak Oy.

Kappeli on tarkoitettu hiljentymisen ja kohtaamisen paikaksi. Jumalanpalveluksia tai muita varsinaisia seurakunnallisia tilaisuuksia siinä ei ole tarkoitus järjestää. Sen sijaan tilaa pidetään päivittäin auki aamusta iltaan hiljentymistä varten. Tarkemmat aukioloajat täsmentyvät lähempänä kappelin valmistumista. Keskeisellä paikalla oleva tila toimii myös kirkon ja kaupungin tiedotuspisteenä.

Kappelissa on aina sen auki ollessa tavattavissa seurakunnan työntekijöitä henkilökohtaista keskustelua varten. Myös vapaaehtoisten seurakuntalaisten mahdollisuutta osallistua kappelissa päivystämiseen selvitetään. Espoon ja Vantaan seurakuntayhtymät ovat olleet mukana toiminnan hahmottelemisessa. Niiden tarkemmasta osallistumisesta toimintaan päätetään myöhemmin.

Seppo Simola

Jaa tämä artikkeli: