null Kannabiksen käyttöä on vaikea huomata

Meneekö jakeluun? Keskustelu kannabiksen terveyshaitoista onnistuu paremmin, kun aikuisella on oikeaa tietoa.

Meneekö jakeluun? Keskustelu kannabiksen terveyshaitoista onnistuu paremmin, kun aikuisella on oikeaa tietoa.

Kannabiksen käyttöä on vaikea huomata

Nuorten kannabiskokeilut ja kotiviljely lisääntyvät samalla, kun alkoholin käyttö vähenee.

Marihuanan kotiviljely on Espoon poliisin mukaan lisääntynyt selvästi. Rikoskomisario Jukka Paasion mukaan poliisi jäljittää vuoden aikana satoja espoolaisia kotiviljelmiä. Usein kyseessä on yhden tai kahden kasvin viljelmä, jonka viljelijä on nuori aikuinen.
Mahdollisuus kotikasvatukseen on nostanut marihuanan hasista suositummaksi kannabistuotteeksi, jonka siemeniä kaupitellaan avoimesti netissä. Kannabis on yleisnimitys hamppukasvista saataville päihdevalmisteille, joihin kuuluvat marihuana, hasis ja hasisöljy.

Poliisi saa yleensä vihjeen kerrostalonaapureilta, jotka kiinnittävät huomiota hampun voimakkaaseen ominaishajuun. Paasio korostaa, että hampun kasvatus on pelkkää käyttörikosta vakavampi huumausainerikos.
Espoon Nuorisopoliklinikan (Nupoli) ohjaaja Marika Mäntyniemi näkee käytön yleistymiselle käytännön syitä. Nupolissa hoidetaan nuorten päihde- ja mielenterveysongelmia.
”Alkoholin ja tupakan saatavuutta nuorille valvotaan nykyisin tehostetusti. Kannabis on helppo piilottaa ja kevyt kuljettaa. Vanhemmat huomaavat humalatilan, mutteivät helposti pilvessä oloa.”

Mäntyniemen mukaan nuoret näyttävät pitävän kannabiksen polttelua harmittomana. Käyttö voi kuitenkin aiheuttaa psyykkisiä haittoja, kuten ahdistus- ja masennusoireita. Nupolin asiakkaista pieni osa on kannabiksen käyttäjiä.
”Tyypillisiä oireita ovat passiivisuus, vetäytyminen sekä koulunkäynti- ja jaksamisvaikeudet. Tämä voi vaikeuttaa nuoren tulevaisuutta, kun jatko-opinnot eivät innosta.”
Mäntyniemi muistuttaa kuitenkin, että suuri unentarve ja vetäytyminen kuuluvat muutenkin monen teini-ikäisen käyttäytymiseen.

Kannabiksen katukauppa ei ole ollut Espoossa niin näkyvää ja härskiä kuin alkuvuonna Helsingissä, eikä tarvetta pääkaupungin tapaiseen huumetehoiskuun ole ollut.
”Olemme saaneet levitystä estettyä säännöllisellä kontrolloinnilla ja ennaltaehkäisyllä”, rikosylikomisario Paasio sanoo.
Viimeisin selvitys suomalaisten kannabiksen käytöstä on vuodelta 2011. Koululaisille tehty ESPAD-tutkimus kertoi, että 11 prosenttia 15–16-vuotiaista oli kokeillut kannabista. Vuotta aikaisemmin tehdyn Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan 17 prosenttia yli 15-vuotiaista ilmoitti kokeilleensa kannabista.

Parhaillaan kerätään nimiä kansalaisaloitteeseen, joka ajaa kannabiksen käytön, hallussapidon sekä omaan käyttöön kasvattamisen laillistamista.
Kansalaisaloitteen kannattajien mukaan suurin osa kannabiksen haitoista johtuu sen laittomuudesta ja käyttäjän leimaamisesta huumerikolliseksi. Lisäksi käytön ja kasvatuksen valvonta vie poliisin resursseja.
Kannabiksen terveyshaitat ovat muita laittomia huumausaineita pienemmät. Käyttö rajoittuu usein kokeiluihin tai lyhyeen jaksoon nuoruudessa. Se ei aiheuta helposti riippuvuutta, eikä automaattisesti johda kovempiin huumeisiin. Yliannostusriskiä ei ole.

Terveysviranomaiset vastustavat kannabiksen laillistamista, koska sitä käytettäisiin alkoholin lisäksi, ei korvaamaan sitä. Suomessa lähes kaikki ongelmakäyttäjät käyttävät sekaisin useita päihteitä, myös alkoholia.
Nuorille kannabiksen käyttö on erityisen vahingollista, sillä kannabis vaikuttaa keskushermostoon ja saattaa haitata sen kehittymistä. Runsas käyttö nuoruudessa kaksinkertaistaa psykoosiin sairastumisen riskin.

Päihdelinkin mukaan kannabiksen käyttö voi aiheuttaa masennusta ja muita mielenterveyden häiriöitä. Käytön yhteydessä voi esiintyä paniikkikohtauksia, sekavuustiloja ja harhaisuutta, jotka menevät yleensä ohi.
Jos vanhemmat epäilevät kannabiksen käyttöä, asia pitää Marika Mäntyniemen mukaan ottaa puheeksi nuoren kanssa.
”Puuttuminen asiaan on tärkeää ja samoin sen korostaminen, ettei hyväksy nuoren päihteiden käyttöä. Aikuisella on hyvä olla itsellään oikeaa tietoa kannabiksesta, jotta asiasta voi keskustella ja perustella näkemyksiään”, Mäntyniemi korostaa.

Mäntyniemi myöntää, että kannabiskokeilun erottaminen nuoren normaaliin kehitykseen kuuluvasta vetämättömyydestä ja väsymyksestä on vaikeaa.
”Muutos näkyy kuitenkin yleensä käytöksessä, asenteissa, mielipiteissä ja nuoren tavassa puhua asiasta. Nuori voi kieltää käytön tai puolustella sitä. Myös kannabiksen vaarattomuuden ’tietäminen’ on usein signaali asiaan perehtymisestä.”

Vanhemmat voivat kysyä neuvoa asian selvittelyyn esimerkiksi Nupolin ohjaajilta. Epäilykin polttelusta riittää.
Apua tarjotaan puhelimitse tai vastaanotolla, ja myös huumetestaus järjestyy haluttaessa.
”On tärkeää tuntea oma nuori ja pitää yllä hyvää keskusteluyhteyttä, jotta voi ylipäänsä huomata muutoksen”, Mäntyniemi korostaa.
Haastattelua edeltävänä päivänä Nupoliin soitti isä, jonka 17-vuotiaan pojan tavaroista oli löytynyt kannabisvälineistöä. Selvisi, että säännöllinen käyttö oli alkanut jo kaksi vuotta aiem­min.


Nupolin ajanvaraus ja neuvonta: 09 816 31300, klo 12–15 myös ilman ajanvarausta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.