null Kannattaako Jumalaa kritisoida?

Puheenvuorot

Kannattaako Jumalaa kritisoida?

Filosofi Tommi Uschanov esittää kirjoituksessaan (Kirkko ja kaupunki 28.7.) mielenkiintoisia näkökulmia pyhyyden suhteesta kritiikkiin. Hän muistuttaa, että kritiikki voidaan myös asettaa kritiikin kohteeksi, minkä ymmärtävä kriitikko varmasti käyttää harkintaa sopivia sanoja valitessaan.

Uschanovin mukaan Uusi testamentti on poikkeuksellinen pyhä kirja sen sisältämän Jumalaan kohdistetun kritiikin vuoksi. Väite ei pidä paikkaansa. Raamattua vanhemmista, Veda-kirjoiksi kutsutuista pyhistä teksteistä löytyy lukuisia kohtia, joissa Jumala vapaaehtoisesti asettuu kritiikin kohteeksi.

On muistettava, että kaikki elämässä kohtaamamme asiat ilmentävät Korkeinta Tahtoa, ja tätä Tahtoa vastaan kapinointi on ihmisen epäonnekas osa. Esimerkin vuoksi: nuoren ihmisen kasvuun yleensä kuuluu kapinointi auktoriteetteja, eritoten omia vanhempiaan vastaan, mutta tämän vaiheen on jossakin kohtaa jäätävä taakse ja henkilön on hyväksyttävä auktoriteetit niiksi, mitä ne ovat.

Kritiikki voi toimia virheitä tai puutteita korjaavana työkaluna, mutta mitä korjattavaa voisi olla Täydellisessä Henkilössä? Jumalaa kritisoiva henkilö voi toiminnallaan saavuttaa muutoksia omassa henkilössään, muttei tietenkään kritiikin kohteessa.

Oskari Karjalainen

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.