null Kansainliitto vahvisti Israelin oikeudet

Kansainliitto vahvisti Israelin oikeudet

PLO teki vuonna 2014 valituksen Israelin yhteistyössä ranskalaisten yhtiöitten kanssa rakentamasta raitiotiestä Jerusalemin Vanhassa kaupungissa. PLO väitti alueen kuuluvan heille. Jotta voitiin ratkaista, onko raitiotien rakentaminen laillista vai ei, tuomioistuimen täytyi perehtyä kansainväliseen oikeuteen ja kansainvälisiin sopimuksiin selvittääkseen palestiinalaisten ja israelilaisten oikeudet.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun riippumatonta, ei-israelilaista tuomioistuinta vaadittiin tulkitsemaan Länsirannan alueiden statusta kansainvälisen oikeuden näkökulmasta. Versailles'n vetoomustuomioistuimen päätös oli se, että Israelilla on oikeus alueisiin ja raitiotien rakentamiseen. Tuomioistuin hylkäsi palestiinalaisten väitteet miehityksestä.

Päätöksen pohjana oli muun muassa San Remossa vuonna 1920 tehty kansainvälinen ratkaisu. Se oli liitetty Kansainliiton Palestiinan mandaattia koskevaan päätöslauselmaan 1922.

The International Court of Justice määritteli kantansa näihin aikaisemmin muodostettuihin mandaattialueisiin. Se vahvisti YK:n peruskirjan artiklan numero 80 tarkoituksen. Israelin oikeutta omaan valtioonsa Kansainliiton antamien päätösten mukaisesti käsiteltiin 21.6.1971 pidetyssä istunnossa. Kansainvälinen Oikeusistuin tunnusti mandaattioikeuden säilymisen Kansainliiton lopettamisesta huolimatta.

Kari Väistö

Jaa tämä artikkeli: