null Kansalaisaloite jäi tavoitteesta

Uudet kuviot. Petri Karisman mukaan vapaa-ajattelijat satsaavat nyt eduskuntavaaleihin.

Uudet kuviot. Petri Karisman mukaan vapaa-ajattelijat satsaavat nyt eduskuntavaaleihin.

Kansalaisaloite jäi tavoitteesta

Yhdenvertainen Suomi -kansalaisaloite ei kerännyt tarpeeksi nimiä.

Teksti Matleena Kantola
Kuva Esa Ylikoski

Tammikuussa käynnistetty Yhdenvertainen Suomi -kansalaisaloite ei saanut kerättyä tarpeeksi nimiä, jotta se olisi mennyt eduskunnan lakivaliokunnan käsittelyyn.

Aloite sulkeutui 20.7., johon mennessä kannatusilmoituksia oli kerätty yhteensä 8 125 kappaletta. Aloitteeseen olisi pitänyt tulla 50 000 kannatusilmoitusta eli allekirjoitusta, jotta se olisi mennyt eduskunnan lakivaliokunnan käsittelyyn.

Miksi aloite jäi tavoitteestaan, Vapaa-ajattelijain Liiton puheenjohtaja Petri Karisma?

– Kansalaisaloitteen aiheen tulee olla tarpeeksi populistinen ja hyvin tunnettu, jotta se kerää nimiä, mutta aiheemme oli liian monimutkainen.

– Olimme kuitenkin kolmanneksi suosituin aloite heinäkuussa käynnissä olleista aloitteista, joten luku ei ollut mitenkään huono. Saimme alkuvuodesta mediahuomiota asiallemme, ja aktivoitua ihmisiä, mikä on tärkeintä, Karisma sanoo.

Aloitteen tavoitteena oli, että ”lait on muutettava sellaisiksi, että valtionkirkosta luovutaan ja valtio on vakaumusten suhteen puolueeton”.

Esimerkkeinä kirkon etuoikeuksista aloitteessa mainittiin muun muassa verotus- ja vihkimisoikeus, hautaustoimi, uskonnon opetuksen pakollisuus kirkkoon kuuluville sekä sotilas-, poliisi- ja sairaalapapin virat.

Aloitteessa ajettiin myös sitä, ettei vakaumustaan joutuisi paljastamaan esimerkiksi väestörekisterissä.

Aloitetta oli tarkoitus mainostaa myös televisiossa kahdella mainoksella, mutta mainosten tueksi aloitettu rahakeräys ei tuottanut tarpeeksi.

– Saimme rahankeräyksellä yhteensä 2 500 euroa yksityishenkilöiltä, mutta se ei riittänyt mainosten televisiolevitykseen, Petri Karisma kertoo.

Yhdenvertainen Suomi -aloitteen kampanjointi hiljeni jo maaliskuussa, sillä viimeisin tiedote kansalaisaloitteesta lähetettiin 3.3.

– Motivaatio mainostamiseen hiipui, kun huomasimme, ettei aloite lähde vetämään. Päätimme keskittää huomiomme ja aikamme muihin asioihin.

Kansalaisaloite mahdollistui vuonna 2012, ja kansalaiset ovat löytäneet siitä uuden vaikuttamismuodon.

Esimerkiksi sukupuolineutraalia avioliittolakia kannattanut Tahdon2013 ja turkistarhauksen lakkauttamista ajanut Turkistarhaton Suomi keräsivät reippaasti yli 50 000 nimeä, ja päätyivät eduskunnan lakivaliokunnan käsiteltäviksi. Kumpikaan aloitteista ei kuitenkaan mennyt läpi.

Aloitteen jälkeen Vapaa-ajattelijat keskittyy muihin vaikuttamismuotoihin.

– Seuraavaksi keskitymme ensi kevään eduskuntavaaleihin ja kansanedustajaehdokkaiden lobbaamiseen, itsekin SDP:n ehdokkaana oleva Karisma sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.