null Kantele yllättää

Rankka soitin. – Jos soittamiseen tulee pidempi tauko, sormenpäät ovat aina vesikelloilla. Onneksi sormet kovettuvat soittaessa. Keikalla on niin paljon adrenaliinia, että voin soittaa, vaikka veri virtaisikin, Senni Valtonen sanoo.

Rankka soitin. – Jos soittamiseen tulee pidempi tauko, sormenpäät ovat aina vesikelloilla. Onneksi sormet kovettuvat soittaessa. Keikalla on niin paljon adrenaliinia, että voin soittaa, vaikka veri virtaisikin, Senni Valtonen sanoo.

Kantele yllättää

Designpääkaupunkivuosi hiipii myös jokavuotiseen Metrolla musiikkiin -konserttisarjaan. Tänä vuonna sarjan kylkiäisenä on Designvuoden lisäraide.

– Konsertit pidetään design-tiloista perinteisimmissä eli kirkoissa, kanttori Teija Tuukkanen kertoo lisäraiteen ideasta. Konserttiyleisö saa kaupan päälle kirkon arkkitehtuurin esittelyn.

– Kirkkotila määrittelee sekä teknisessä mielessä että Jumalalle pyhitettynä tilana siellä esitettävää musiikkia, Tuukkanen toteaa.

Herkkä kantele vaatii tilalta erityisen paljon, Senni Valtonen , yksi konserttisarjassa esiintyvistä muusikoista sanoo. Hän konsertoi Puotilan kappelissa 23.8. Vanhan viljasiilon kiviset seinät takaavat kappeliin toimivan akustiikan.

Valtonen on kanteleensoittajana alun perin itseoppinut. Soitto alkoi alle kouluikäisenä isän ohjaamana. Sibelius-Akatemiassa kanteleesta tuli Valtosen pääsoitin. Nykyisin hän soittaa noin 40-kielistä konserttikannelta.

– Taustallani ei ole vahvaa kanteletraditiota. Siksi olen kehittänyt soittotapoja, jotka ovat erilaisia kuin perinteisesti.

Eikö kanteleella siis soitetakaan kalevalaisia lauluja kansallispuku päällä?

– Kanteleella voi tehdä mitä tahansa musiikkia ilman, että se kuulostaa muinaiselta, Valtonen vakuuttaa.

Karjalassa ja Baltiassa on omat kanteleentapaiset soittimensa, mutta meikäläistä kannelta ei löydy muualta.

– Suomalaiset eivät aina ymmärrä, että meillä todella on oma, ainutlaatuinen soitin.

Senni Valtonen suosittaa kanteleen meditatiivista sointia kiireessä elävälle kaupunkilaiselle. Puotilan kappelista on helppo aloittaa: siellä kuullaan nykykansanmusiikkia ja virsi-improvisaatioita.

Kanttorina työskentelevä Valtonen tuo kanteleen niin häihin kuin hautajaisiinkin. Kaikki eivät kanteletta juhliinsa halua, kenties pölyttyneistä mielikuvista johtuen.

Mutta joskus se onnistuu. Ja silloin soitin yllättää.

– Ihmiset tulevat kertomaan, etteivät he tienneet, mitä kaikkea kanteleella voi tehdä.

Saila Keskiaho

Designvuoden lisäraide 22.–27.8.
Kaikki sarjan konsertit osoitteessa
www.metrollamusiikkiin.fi.
Kanteleen kielin Puotilan kappelissa, Puotilantie 5, torstaina 23.8.
Ennen konserttia on kirkkoesittely kello 18.30. Itse konsertti alkaa kello 19. Vapaa pääsy.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.