null Kanttori Latvanen päihittää urut – kuuntele laulunäyte!

Ääntä peliin. Kullervo Latvanen Leppävaaran kirkossa syyskuun alussa. Kuva: Jukka Granstrom

Ääntä peliin. Kullervo Latvanen Leppävaaran kirkossa syyskuun alussa. Kuva: Jukka Granstrom

Kanttori Latvanen päihittää urut – kuuntele laulunäyte!

Lauluääni on niittänyt mainetta työpaikan piirissä Leppävaaran seurakunnassa ja laajemmaltikin.

https://www.youtube.com/watch?v=tMrOjjjx7JU&feature=youtu.be

”Kullervo on kirkon suurin meluhaitta”, vitsailee työtoveri kanttori Pauliina Hyry nauraen.

Heitto pohjautuu tutkimukseen, jossa mitattiin Leppävaaran seurakunnan eri toimipisteiden melutasoja. Mittauksissa Kullervon ääni ylsi 93,7 desibeliin. Kakkoseksi jäivät niin Leppävaaran kirkon kuin Perkkaan kappelin urut (91,2 db).

”Olihan se positiivinen yllätys, että viisari värähti lähelle toista sataa”, toteaa komeasta äänestään tunnettu Latvanen.

Latvaselle oma ääni on ollut tärkein työväline 25 vuotta.

”Ihmiset ovat sanoneet, että ääneni on lämmin ja hyvän värinen. Totta kai positiiviset kommentit ilahduttavat. Sen otan kuitenkin kaikkein parhaimpana kiitoksena, jos olen voinut laulullani koskettaa, olla tukena ja lohduttaa.”

Ääntä peliin. Kullervo Latvanen antoi laulunäytteen Leppävaaran kirkossa syyskuun alussa.

 

Ääni löytyi kolmikymppisenä

Latvasta kuunnellessa luulisi, että hän on laulanut aina. Todellisuudessa hän löysi äänensä vasta kolmikymppisenä yksityisen laulunopettajan myötä.

”Laulaminen on ihan samaa treeniä kun leuanveto. Sitä kehittyy, kun harjoittelee.”
 

Ääni on herkkä fyysisille ja psyykkiselle mielialalle."


Pelkkään harjoitteluun Latvanen ei kuitenkaan usko.

”Ääni on herkempi soitin kuin mikään muu, koska se olen minä itse. Ääni on herkkä fyysisille ja psyykkiselle mielialalle. Se, mitä minulle itselleni kuuluu, kuuluu myös äänessä. Tosin niin näyttelijät kuin laulajatkin pystyvät tarvittaessa bluffaamaan.”

Latvasella on Suomen yleisin miesääni eli baritoni. Silti hänen äänensä on niin uniikki, että hänet on tunnistettu Sellon käytävillä yksin sen perusteella.

”Ääni on persoonallinen käyntikortti. Se luo vahvoja mielikuvia. Sama ilmiö kuin radiossa, tuttua radioääntä kuunnellessa tulee muovattua mielikuva, miltä ihminen näyttää. Mielikuva voi olla täysin vastakkainen.”

Myös Latvaselle on käynyt näin. ”Onhan sitä sanottu, että miten noin pienestä miehestä voi lähteä noin komea ääni. On ajateltu, että pitäisi olla kaljamaha ja kaksimetrinen, että lähtee ääntä.”

Jaa tämä artikkeli: