null Kapitalismin muuri murtuu USA:ssa

Puheenvuorot

Kapitalismin muuri murtuu USA:ssa

Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa odotettiin toiveikkaasti tapahtuvan historiaa Hillary Clinton myötä. Maan ensimmäisen naispresidentin valinta siirtyi kuitenkin tulevaisuuteen.

Jos demokraatit olisivat esivaaleissa päättäneet toisin ehdokkaastaan, niin Yhdysvalloissa mitä todennäköisimmin olisi sittenkin kirjoitettu historiaa. Vaalien kalkkiviivoilla tehty tutkimus kertoi, että sosialisti Bernie Sanders olisi napannut 56 prosenttia presidenttivaalien äänistä. Ja Yhdysvallat olisi saanut näin ensimmäisen sosialistisen presidentin.

Tilastotiedot kertovat myös Sandersin suosiosta nuorten keskuudessa demokraattien esivaaleissa, yli kaksi miljoonaa 30-vuotiasta kannatti häntä. Clinton ja Trump saivat puolestaan saman ikäpolven äänistä 1,6 miljoonaa yhteensä.

Jenkkien ajatusmaailman muutoksesta kertoo jotain myös Pew Research Centerin muutaman vuoden takainen tutkimustulos. Sen mukaan 30-vuotiaista yhdysvaltalaisista 49 prosenttia kannattaa sosialismia, kapitalismin luku on 46 prosenttia.

Yhdysvalloissa voi käydä siis niin, että ennen lasikaton murtumista tulee vähintäänkin lohkeamia jenkkiläiseen kapitalismin muuriin. Historiaan voidaan toki kirjata luku joka kertoo, että molemmat tapahtuivat yhtä aikaa.

Juhani Styrman
Helsinki

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.