null Karolin tie paaviksi

Yksinäinen mies. Harrisonin elokuva Johannes Paavali II todistaa suuresta ihailusta, mutta tarjoaa myös koskettavia hetkiä.

Yksinäinen mies. Harrisonin elokuva Johannes Paavali II todistaa suuresta ihailusta, mutta tarjoaa myös koskettavia hetkiä.

Karolin tie paaviksi

Kun tehdään elokuva paavista, jonka elämä vie natsien miehittämästä ja kommunistien kurittamasta Puolasta katolisen kirkon huippusuosituksi johtajaksi, on suuri vaara, että tuloksena on katkelmallinen kronikka ja ihminen jää poikkeuksellisuutensa alle.

Ihannoinnin tavallaan ymmärtää, sillä lopusta käsin tapahtumia tulkitseva löytää merkkejä tulevasta jo pitkin matkaa.

John Kent Harrisonin vuonna 2005 valmistunut elokuva Johannes Paavali II nähdään pääsiäisenä televisiossa, lisäksi se on äskettäin ilmestynyt DVD:nä. Elokuva ei vältä ylenpalttisen ihailun ansaa, mutta tarjoaa kuitenkin kiinnostavaa katsottavaa. Onhan kyseessä yksi maailman erikoislaatuisimmista työpaikoista, johon ei voi hakemuksia pistää.

Karol Wojtylan kerrotaan olleen jo nuorena oikeasti vaikuttava hahmo. Silti sitä vähän hätkähtää, kun puolalaiset ikätoverit toteavat nuoren Karolin olevan se, joka johtaa heidät tulevaisuuteen. Mikä on tämä ihmisessä piilevät Suuren Johtajan kaipuu?

Elokuvassa nuori Wojtyla seuraa enimmäkseen sivusta juutalaisten ja puolalaisten kärsimyksiä natsien ja myöhemmin neuvostovenäläisten vallan alla. Jos se ei muovaa  ihmistä, niin mikä? Hänestä se tekee papin.

Wojtylan roolissa on ikävuosien 18–50 välillä kirkasotsainen ja vähän hailakka Cary Elwes. John Voight astuu rooliin, kun miestä puetaan vaalin jälkeen ensimmäistä kertaa paavin pukuun. Vaihdos on nopeudessaan hupaisa, mutta paavin hahmoon tulee juurevuutta ja eloa.

Wojtylasta tuli 38-vuotiaana Puolan nuorin piispa ja viimein paavi. Itse ihminen olisi saanut avautua elokuvassa enemmän. Mutta ei – paavista kerrotaan poikkeusyksilönä, jolla oli poikkeuksellinen karisma ja hyvin poikkeuksellinen elämä.

John Voight pääsee koskettaviin kohtauksiin, kun Parkinsonin taudista kärsivän paavin käsi alkaa vapista. Viimeisessä julkisessa esiintymisessään Vatikaanissa taudin runtelema vanha mies ei pysty enää juuri puhumaan, kuola vain tippuu suusta. Siinä on ihminen hätkähdyttävän hauraana ja paljaana.

Se paavielokuva odottaa vielä tekijäänsä, jossa voitaisiin lähestyä itse paavina olemisen ristiriitaa – vai onko ajatuskin mahdoton? Olla ihminen ja johtaa koko laajaa katolista kirkkoa, edustaa Kristusta maan päällä ja luottaa tietyissä tilanteissa omaan erehtymättömyyteensä on melkoinen taakka kenen tahansa ihmisen kannettavaksi. Paavin punaisiin kenkiin ja paavin valtaan sovittautuminen ei liene mutkaton juttu – ei ainakaan saisi olla.


TV2:ssa elokuva Paavi Johannes Paavali II esitetään kahdessa osassa, lauantaina 11.4. kello 11.05 ja su 12.4. kello 11.05.DVD-versio elokuvasta ilmestyi muutama viikko sitten Future Filmin julkaisemana.

Jaa tämä artikkeli: