null Kärsimystien varrella

— Pääsiäisvaelluksella voi irtautua arkirutiineista ja kulkea läpi pääsiäisen tapahtumien, Vuokko Kuokkanen sanoo.

— Pääsiäisvaelluksella voi irtautua arkirutiineista ja kulkea läpi pääsiäisen tapahtumien, Vuokko Kuokkanen sanoo.

Kärsimystien varrella

Vuokko Kuokkanen päätyi naiseksi Jeesuksen haudalle.

Vuokko Kuokkanen innostui tänä vuonna ensimmäistä kertaa mukaan toteuttamaan pääsiäisvaellusta Hämeenkylän kirkolla.

— Olen toinen kahdesta naisesta, jotka tulevat Jeesuksen haudalle voidellakseen hänen ruumiinsa. He huomaavat, että hauta onkin tyhjä. Enkeli kertoo naisille, että Jeesus ei ole haudassa, sillä hän on noussut ylös.

Sillä, että Jeesus ei jäänyt hautaan, on Vuokko Kuokkasen mukaan nykyaikaan ja kaikkien ihmisten elämään yltäviä vaikutuksia.

— Jeesuksen puoleen voi edelleen kääntyä. Ei vain sellaisena suurena juhlana kuin pääsiäisenä, vaan ihan arjessa rukoillessa.

— Pääsiäistä kohti etenevät tapahtumat näyttävät, että Jeesus kärsi kuin ihminen. Hän ymmärtää tavallisen ihmisen ongelmia, kärsimystä ja kipua.

Elämänsä aikana Vuokko Kuokkanen on pohtinut pääsiäistapahtumien merkitystä moneen kertaan. Jotakin niistä hän oivalsi jo nuorena. Mutta se, mitä hänelle tapahtui nuorena aikuisena, vajaan kolmenkymmenen iässä, on osoittautunut kestävämmäksi.

— Silloin olin tilanteessa, jossa halusin hakea tukea elämääni, ja sain lohtua uskosta.

Uskonnollista löytöä seurasi hiljaisen kasvun aika.

— En ollut aluksi mukana missään yhteisössä. Minulta puuttui toisten kristittyjen tuki, ja uskonasiat saattoivat mennä herkästi solmuun. Saatoin pelätä, että Jumala hylkää minut.

— Toisaalta silloin oli luonnollista, että käännyin asioissani Jumalan puoleen. Lopulta vastaus ongelmiini ja epäilyksiini oli aina sama, armo. Jumalalalla riittää rakkautta.

Muutamien vuosien jälkeen Vuokko Kuokkanen osui kuitenkin seurakuntailtaan, jossa kuuli lähiseudulla kokoontuvasta naisten piiristä.

— Hoitava naistenpiiri oli hieno löytö. Myöhemminkin olen kaivannut tuekseni jotain pienryhmää.

Vajaa kymmenen vuotta sitten Vuokko Kuokkanen kävi Radio Dein järjestämän radiotyön kurssin Suomen Raamattuopistolla. Kolmen kuukauden kurssin aikana hän käsikirjoitti kuunnelman nimeltä Tien varrella ja osallistui muutenkin sen toteuttamiseen. Jeesuksen kärsimystiestä pääsiäiseen kertova kuunnelma on tullut radiosta useina vuosina.

— Kuunnelman vuorosanat ovat pääosin Luukkaan evankeliumista, mutta tapahtumat sijoittuvat nykyaikaan, ensisijaisesti torille. Alussa Pietari lämmittelee käsiään kaasuliekillä, jolla tehdään loimulohta.

Kun ohikulkija sanoo Pietarin olleen Jeesuksen seurassa, tämä vakuuttaa, ettei ole ollut eikä edes tunne koko miestä. Kun kello lyö, Pietari huomaa, että on kieltänyt opettajansa ja mestarinsa.

Nyt kuunnelmaa on käytetty taustana Hämeenkylän pääsiäisvaelluksen teossa.

Pääsiäisvaelluksella kuljetaan Jeesuksen viimeinen matka. Erityisesti pitkäperjantain kohdalla koetaan vahvoja tunteita.

— Jeesuksen äiti Maria ja muut naiset sekä opetuslapset ovat epätoivoisia, kaikki on menetetty. Kahta puolin Jeesusta ristiinnaulitut ryövärit suhtautuvat Jeesukseen eri tavoin. Toinen löytää toivonsa hänestä.

— Jeesus itse kokee tulleensa hylätyksi. On kuin sekä ihmiset että Jumala olisivat hylänneet hänet. Hän ei osaa muuta kuin kysellä, isä, miksi minut hylkäsit.

Synkän ja pimeän jälkeen tulee pääsiäinen, Jeesuksen ylösnousemus ja tyhjä hauta — valo ja ilo. Silti ei edes Jeesuksen opetuslasten ollut helppo ymmärtää, mitä oli tapahtunut.

— Olen pohtinut paljon Jeesuksen ristinkuolemaa ja sen merkitystä. Mutta se, mitä Jeesuksen ylösnousemus merkitsee, ei ole oikeastaan koskaan ollut minulle mikään erityinen ongelma. Jotenkin se on vain kuulunut uskon kokonaispakettiin.

— Pääsiäisen tapahtumat aukeavat kullekin, kun on sen aika. Mutta milloin tahansa voi lehteä avoimin mielin katsomaan ja kuuntelemaan kristillisen uskon tärkeitä tapahtumia. Siihen Jumala meitä kutsuu.


Pääsiäisen tapahtumiin eläytyen

Seurakuntien pääsiäisajan ohjelmaan kuuluvat pääsiäisvaellukset ja -näytelmät.

Vantaalla pääsiäisen tapahtumiin eläydytään tänä vuonna Hämeenkylässä pääsiäisvaelluksella ja Myyrmäessä pääsiäisnäytelmää seuraten.

Tilaisuuksiin on vapaa pääsy, ja ne sopivat kaikenikäisille.

  • Pääsiäisvaellus ma 2.4. klo 18 Hämeenkylän kirkolla
  • Seitsemän päivää Jerusalemissa -pääsiäisnäytelmä su 1.4. klo 12.30, 17 ja 18.30, ma 2.4. klo 19 ja ti 3.4. klo 19 Myyrmäen kirkolla

Ensimmäisen, toisen ja kolmannen kerran — nyt huudetaan virsiä

Korsossa huutokaupataan tulevana sunnuntaina virsiä Yhteisvastuukeräyksen hyväksi. Omaa toivevirttä voi huutaa kahden euron lähtöhintaan palmusunnuntain messun jälkeen. Takarajaa hyvään tarkoitukseen menevillä korotuksilla ei ole.

— Voi huutaa omaa toivevirttään tai vaikka sellaista virttä, jota ei ole koskaan aikaisemmin kuullut, mutta on aina halunnut kuulla, kertoo meklarina ensimmäistä kertaa elämässään toimiva Korson seurakunnan pappi Risto Auvinen.

Lopuksi virret, joista on tarjottu eniten, lauletaan yhteislauluna. Auvinen toivoo, että huudetuiksi tulisi yllättäviäkin virsiä. Epäilykset suosikeista ovat kuitenkin vahvat.

— Meillä on monipuolinen virsikirja, josta ammentaa. Suosituiksi nousevat todennäköisesti pääsiäisen ajan virret sekä aina toivotut Päivä vain ja hetki kerrallansa ja Kiitos sulle, Jumalani, Auvinen veikkaa.

Sitä hän ei kuitenkaan lähde etukäteen arvioimaan, paljonko leikkimielinen huutokauppa saattaa tuottaa. Hän toivoo, että tilanteesta muodostuu hyvä kilpailu.

— Arvelen, että tulossa hyviä huutoja. Kannattaa olla sitkeä, jos haluaa, että oma virsi pääsee mukaan.

Virsihuutokauppa su 1.4.
klo 10 alkavan messun jälkeen Korson kirkolla. Myynnissä myös keittolounas Yhteisvastuukeräyksen hyväksi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.