null Karthagot on hävitettävä

Karthagot on hävitettävä

Seurakuntavaalit kiinnostavat tällä kertaa ihmisiä yli odotusten. Helsingissä äänestettiin ennakkoon kaksin verroin enemmän kuin edellisissä vaaleissa. Äänestysprosentti nousee ilman muuta korkeammaksi kuin miesmuistiin. Sama kaiku on askelten muuallakin maassa.

Selityksiä vaali-intoon on helppo löytää. Kiivaana kirkon asioista käytävä keskustelu on herättänyt monet vaikuttamaan kirkon suuntaan. Hyvin suosituksi tullut vaalikone on auttanut löytämään mieleisiä ehdokkaita. Ennakkoäänestyspaikkoja on viety sinne, missä ihmiset liikkuvat. Kauppakeskuksissa on oltu ennenkin, mutta nyt on myös nuoria saatu uurnille viemällä niitä oppilaitoksiin.

 

Opiksi silti on otettava. Ennakkoäänestyspaikoilla on paikoin tuskastuttu ruuhkaan, kun äänestäjät suttaavat kynäpelillä läheteliitteitä ennakkoäänien oheen. Pikimmiten on varmistettava, että seuraavissa vaaleissa voidaan äänioikeutetuille lähettää esitäytetty liite, jonka kanssa äänestäminen sujuu joutuin.

Kauppakeskusten äänestyspaikat ovat olleet suosituimmat. Niissä on myös ollut letkeä tunnelma ja monta hyvää keskustelua on käyty muustakin kuin vaaleista. Kyllä kaikki seurakunnat saisivat nähdä sen verran vaivaa, että jalkautuisivat tämän verran jäsenistönsä jokapäiväisille elämisen reiteille. Kätkettäköön tämä vaalin toimittajien sydämiin ja muistettakoon neljän vuoden päästä.

 

Sitten vielä ne hävitettävät Karthagot. On uskomattoman vaikeaa äänestää samalla kertaa kahdessa eri vaalissa. Vääriä numeroita eksyy kasapäin vääränvärisiin lippuihin. Ääniä joudutaan hylkäämään turhaan. Olisi päästävä yhteen vaaliin, jolla valittaisiin sekä valtuusto että neuvosto. Samalta listalta niin monta edustajaa kumpaankin elimeen kuin paikkoja riittää. Jos joku ei ehdi tai halua työskennellä molemmissa, varamiehiä kyllä riittää.

Luottamushenkilöiden painoarvoa kirkossa on lisättävä kaikin mahdollisin keinoin, jotta kansankirkko olisi kansan eikä pappien kirkko. Piispat ja papit pois puheenjohtajien paikoilta kaikissa kirkollisissa elimissä ja vaaleilla valitut edustajat tilalle. Teologeille sopii ylimpien asiantuntijoiden, muttei ylimpien vallankäyttäjien rooli.

Seppo Simola

Päätoimittaja

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.