null Karvaista hoviväkeä

Prinssi Kaarlen keinuhevonen 1830-luvulta ja husaarin univormu, jota on käyttänyt 5-vuotias prinssi Gustaf Adolf.

Prinssi Kaarlen keinuhevonen 1830-luvulta ja husaarin univormu, jota on käyttänyt 5-vuotias prinssi Gustaf Adolf.

Karvaista hoviväkeä

Moni kuninkaallisia häitä seurannut on vakuuttunut siitä, että häihin ja muihin kuninkaallisiin seremonioihin kerta kaikkiaan kuuluvat komeat hevoset. Onneksi esimerkiksi Ruotsin hovilla on nykyisinkin palkkalistoillaan 17 hevosta. Aiemmin määrä on ollut moninkertainen, sillä hevosia on tarvittu myös sodankäyntiin, metsästykseen ja huvielämään, kuten turnajaisiin.

Kansallismuseon uusi näyttely Uskolliset ystävät kertoo Ruotsin kuninkaallisten hevosista ja koirista. Prinssit ja prinsessat ovat totutelleet hevosten käsittelyyn pienestä pitäen: ensimmäisenä ratsuna on monella ollut hieno keinuhevonen. Hevoset ovat olleet kuninkaallisille myös rakkaita ystäviä. Miksi muuten esimerkiksi kuningas Kaarle XIV Juhanan hautajaissaattueeseen olisi osallistunut hänen lempihevosensa suruasuun puettuna?

Tärkeistä hevosista maalautettiin muotokuvia. Taiteilijat ikuistivat myös hovin sylikoiria. Vielä elävämmän muiston koiraystävästään halusi kuningatar Desideria, joka koiransa kuoltua täytätti sen.

Koiriinsa oli kiintynyt myös kuningas Kaarle XIII, joka otti lemmikkinsä mukaan sotaretkelle. Kirjeessä sisarelleen hän lähetti koiriltaan terveisiä kotiin hovin koirille. Kun Kaarlen Pompe-koira kuoli, hovirunoilija sai tehtäväkseen muistorunon rustaamisen.

Uskolliset ystävät 29.1. asti Suomen kansallismuseossa Helsingissä

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.