null Käsitekömpelyyksiä ”kirkossa Helsingissä”

Puheenvuorot

Käsitekömpelyyksiä ”kirkossa Helsingissä”

Jo useiden vuosien ajan on Helsingin seurakuntien yhteinen tiedotusyksikkö pyrkinyt luomaan seurakunnille yhteistä yläkäsitettä. Sen tarkoituksena on muodostaa kaupunkilaisille mielikuva yhdestä ainoasta yksiköstä, joka sulauttaisi yhteen ja vähitellen hävittäisi Helsingin paikallisseurakunnat näkymättömiin.

Keinot tähän ovat kuitenkin toistaiseksi olleet kovin kömpelöitä ja väkinäisiä. Pitkään on pyritty pitämään elossa käsitettä Kirkko Helsingissä, joka on kielellisesti täysin käyttökelvoton. Sitähän voi käyttää oikeastaan vain nominatiivimuodossa. Taivutettuna sen kömpelyys korostuu aina naurettavuuteen saakka.

Kirkko ja kaupungin uutisessa (13.5.) pyritään uuteen ratkaisuun. Siinä kerrotaan, että ”Helsingin kirkko” auttaa Nepalia. Yritys on edellistä kielellisesti käyttökelpoisempi. Herää kuitenkin kysymys, mikä on ”Helsingin kirkko”. Sijaitseekohan se Kolmannella linjalla, sellainen ruskea bunkkeri? Miksi ei voida tunnustaa, että Helsingissä on edelleen parikymmentä seurakuntaa, ja ne ovat yhdessä ”Helsingin seurakunnat” tai ehkä Helsingin seurakuntayhtymä. Kirkko elää nimenomaan seurakunnissa, ei ”Kirkko Helsingissässä” tai ”Kirkossa Helsingissä” tai edes ”Helsingin kirkossa”.

Hannu Vapaavuori
eläkeläinen
Helsinki

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.