null Kastaja

Todistus. Juhannuksen valo viittaa Maailman Valoon. Kuva: Simo Vunneli/Pictorium

Todistus. Juhannuksen valo viittaa Maailman Valoon. Kuva: Simo Vunneli/Pictorium

Kastaja

Juhannuspäivä on omistettu Johannes Kastajalle. Katolinen kirkko on omistanut hänelle vuodessa useita päiviä. Meillä on vain tämä, hänen syntymäpäivänsä.

Juhannuksen ajankohta johdetaan joulusta – Johannes syntyi puoli vuotta ennen kuin Jeesus, hänen sukulaisensa.

Siksi Juhannuksen eri evankeliumitekstit käsittelevät Johannes Kastajan syntymää. Tosin me luultavasti miellämme hänet kuolemansa ja telottamisensa kautta.

Me luterilaiset poistimme kirkkovuodesta hänen kuolinpäivänsä. Sitä vietettiin 1500-luvulle saakka Johannes Kastajan kaulanleikkauspäivän nimellä. Ortodoksisessa ja katolisessa kirkossa sitä vietetään yhä, elokuun 29. päivänä.

Evankeliumiteksti kertoo suuresta juhlasta. Kahdeksantena päivänä naapurit ja suku kokoontuivat ympärileikkaamaan Sakariaan ja Elisabetin poikaa ja kuulemaan hänen nimensä.

Kristillinen kastejuhla on saanut pysyviä vaikutteita tästä Sakariaan perheen juhlasta. Kasteessa annettiin kristinuskoon kääntyneelle aikuiselle uusi, kristillinen nimi. Lapsikasteitten yleistyessä lapset saivat sen yhteydessä nimensä. Etunimestä käytetään englannin kielellä muuten yhä ilmaisua The Christian name.

Sakariaan pojasta tuli Johannes eli ”Jumala on armollinen”.

Pohjolassa juhannus on valon juhlaa. Se sopii hyvin Johannes Kastajan muiston vaalimiselle. Häntä kutsutaan Valon todistajaksi. Hänen tehtävänsä oli valmistaa sydämet Jeesukselle. Maailman valolle.

Olli Valtonen

Juhannuspäivä

Tien raivaaja
Väri: valkoinen
Valo: neljä kynttilää
Tekstit: Ps. 92: 2–6, Jes. 51: 3–6, Ap.t. 14: 15–17, Luuk. 1: 57–66

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.