null Kasteella tungosta

Kasteella tungosta

Tansanian evankelisluterilainen kirkko kasvaa voimakkaasti.

Teksti Katri Kuusikallio
Tansaniassa kasteet tapahtuvat aina sunnuntain jumalanpalveluksessa. Morogoron hiippakunnan pastorin Raymond Dunian mukaan viimeiselle yhteiskasteelle tuli 11 lasta ja yksi 18-vuotias nuori aikuinen. Joskus kastettavia on jopa 50. Kaksi suurinta kastejuhlapäivää ovat tapaninpäivä ja pääsiäismaanantai.

– Toisinaan kastamme myös aikuisia. He ovat kuulleet julistustamme radiosta tai tilaisuuksissamme ja haluavat liittyä seurakuntaamme. Silloin kysymme ensin, miksi he haluavat tulla kastetuiksi, Dunia kertoo

Tansanian evankelisluterilainen kirkko kasvaa voimakkaasti sekä väestönkasvun että aktiivisen toiminnan vuoksi. Seitsemän itsenäistä luterilaista hiippakuntaa yhdistyivät yhdeksi kirkoksi 50 vuotta sitten. Silloin jäseniä oli 500 000. Vuonna 2012 jäseniä oli 6,1 miljoonaa. Kirkon pääsihteerin Brighton Killewan mukaan kasvu on ollut viime vuosina 5,5 prosentin luokkaa.


Tapa kastaa kirkoissa useita lapsia ja aikuisia samaan aikaan on yleinen koko Tansaniassa. Nimi annetaan vauvalle heti syntymän jälkeen. Aikuiset haluavat usein vaihtaa nimensä kasteen yhteydessä. Silloin he tulevat kysymään papilta sopivaa nimeä.

– He sanovat, että heillä on musliminimi tai perinteinen nimi. Kysyn heidän elämäntarinaansa ja ehdotan sen kuultuani sopivaa nimeä Raamatusta, kuten esimerkiksi Daniel, Elias, Abraham, Saara tai Raakel. He valitsevat ehdotuksistani sen, mistä pitävät, Raymond Dunia naurahtaa.

Jokaiselle lapselle nimetään hengellinen isä ja äiti, jotka vastaavat suomalaista kummia. Toinen heistä voi tuoda lapsen tarvittaessa kasteelle.

Hengellinen vanhempi pitää huolta erityisesti siitä, että lapsi käy kirkossa. Hän voi kutsua lapsen kotiinsa, tukea häntä kasvussa aikuisuuteen ja antaa pieniä lahjoja. Hän pitää huolen siitä, että nuori menee rippikouluun ja antaa sen päätteeksi nuorelle lahjaksi Raamatun.

Jos lapsella on ongelmia, vanhemmat ottavat yhteyttä hengellisiin vanhempiin ja he yrittävät puhua yhdessä lapsen kanssa. Jos asia ei ratkea sillä tavoin, he kaikki menevät papin puheille. Myös miehet puhuvat keskenään lapsista ja lasten kasvattamisesta.

Isän tehtävä on pitää huolta lapsesta.

– Joskus lapsi reagoi käytöksellään vanhempien ongelmiin. Vaikka kirkossa opetetaan yksiavioisuutta, miehellä voi olla useita vaimoja myös kaupungissa, ei vain maaseudun kylissä. Nykyään tosin moniavioisia on seurakunnassa vain muutama, Raymond Dunia sanoo.

Kirjoittaja on Suomen Lähetysseuran kristillisen kasvatuksen hiippakuntasihteeri Morogorossa ja Tansanian työalueen tiedottaja.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.