null Kastemekot esillä Leppävaarassa

Leppävaaran kirkon näyttelyssä on esillä lähes 40 kastemekkoa vuosikymmenten varrelta. Niitä esittelevät Seija Hatakka (vas.), Merja Saravuo, Johanna Karlsson ja Marja-Leena Pesonen. Kuva: Patrik Lindström

Leppävaaran kirkon näyttelyssä on esillä lähes 40 kastemekkoa vuosikymmenten varrelta. Niitä esittelevät Seija Hatakka (vas.), Merja Saravuo, Johanna Karlsson ja Marja-Leena Pesonen. Kuva: Patrik Lindström

Kastemekot esillä Leppävaarassa

”Kastemekot kertovat äidinrakkaudesta. Kastemekko on lapsen ensimmäinen juhla-asu. Usein äiti tai isoäiti on se, joka on mekon rakkaudella valmistanut ja siitä perinne on jatkunut ”, sanoo Leppävaaran seurakunnan tiedottaja Laura Vähäsarja.

Kastemekkojen yhteydessä on esillä kastekuvia sekä lyhyt tarina kastemekosta. ”Näissä kertomuksissa ja kuvissa eniten liikutti se, millainen aarre mekko on suvulle. Siihen liittyy rakkaita muistoja kastehetkistä sekä mekon tekijästä.”

”En minä olisi tätä tuonut, jos se olisi itse tekemäni, mutta tämä on äitini tekemä. Hän oli taitava ompelija”, kertoi eräs rouva tuodessaan kirkkoherranvirastolle ikäisensä 74-vuotiaan kastemekon.

Muutaman kastemekon mukana tuotiin myös kastekirja, johon on koottu kastettujen nimet, kastejuhlaan osallistuneet sekä siunausrunoja.

Vanhin Vauvat valkoisissa -näyttelyn kastemekoista on vuodelta 1909 ja nuorimmat vuodelta 2010.

”Mekot teki oma äitini. Sillä on minulle iso merkitys. Se on konkreettinen osoitus siitä, että nämä suvun ensimmäiset lapsenlapset ovat tervetulleita ja toivottuja sukuun. Kastepuku on tärkeä myös siksi, että se kertoo Jumalan suojeluksesta, joka peittää koko lapsen,” kuvaa tiedottaja Laura Vähäsarja näyttelyn nuorimpia mekkoja.

Kastemekkojen valmistusmateriaalit vaihtelevat vanhasta batistista villalankoihin. Eksoottisin ja hyvin näyttävä kastemekko on tehty pula-aikana laskuvarjosilkistä. Mekon tekijä toimi sota-aikaan laskuvarjojen ompelijana.

Kastemekkonäyttelyn avasi 22. huhtikuuta teologian tohtori Sini Hulmi, joka puhui aiheesta Kaste – portti seurakuntaan. Luento- ja keskustelutilaisuus pureutui siihen, mikä on kasteen merkitys ennen ja nyt.

Vauvat valkoisissa -näyttely jatkuu 6. toukokuuta asti, jolloin järjestetään kummikirkko. Kummikirkkoon kello 10 ovat tervetulleita kaikki kummit ja kummilapset.

Seurakunnilla on kastemekkoja, joita voi käyttää oman vauvan kastetilaisuuteen. Kauniaisten suomalaisessa seurakunnassa on lainattavana yksi kastemekko, Leppävaarassa ja Olarissa niitä on useita. Espoonlahdesta voi lainata erivärisin nauhoin varustetun mekon sekä tytölle että pojalle. Tapiola lainaa kahta kastemekkoa ja tuomiokirkkoseurakunta muutamia mekkoja.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.