null Kasvattajat korostavat vieraanvaraisuutta

Kasvattajat korostavat vieraanvaraisuutta

Pyhä ja pelko ovat monella liittoutuneet yhteen ja tämä liitto pitää murtaa.

– Esimerkiksi lapset voivat saada tilan kokonaisvaltaisesti haltuun mittaamalla kirkkotilan mittasuhteita omalla kehollaan, toteaa asiantuntija Juha Luodeslampi kirkkohallituksesta.

Luodeslampi puhui viime viikolla Espoon, Helsingin ja Porvoon hiippakuntien sekä seurakuntayhtymien lapsi-, perhe- ja nuorisotyöntekijöiden yhteisessä kasvatuksen teemaseminaarissa. Seminaari käsitteli vieraanvaraisuutta ja spiritualiteettia kansainvälistyvässä kirkossa.

Tila pyhän välittäjänä -nimisen työpajan pitänyt Luodeslampi muistutti, että Jumala ei asu tilassa, vaan Jumala on ihmisten kanssa tilassa. Yhä kansainvälistyvässä kirkossa yhteisön asema korostuu. Usko voidaan edelleen Luodeslammen mielestä nähdä yksityisasiana ajattelun vapauden ja osallistumisvapauden kautta, mutta kristinusko on yhteisöllistä.

Kolme hiippakuntaa järjesti ensimmäistä kertaa yhteisen kasvatuksen seminaarin. Mukana oli myös muutama anglikaanikirkon työntekijä Isosta-Britanniasta.

– Ihmisten on tultava ulos laatikoistaan ja toimittava työaloja ylittävässä yhteistyössä, näkee Espoon hiippakunnan hiippakuntasihteeri Mika Nurmi . Nurmi kehottaa mataloittamaan vieraanvaraisuutta ulospäin ja laajemmalle alueelle.

Piispat Irja Askola , Tapio Luoma ja Björn Vikström jakoivat alkajaisiksi ajatuksiaan yhteydestä, osallisuudesta ja kutsumuksesta.

Tapio Luoma haastoi ihmisiä pohtimaan sitä, mikä tekee ihmisestä ylipäätään kristityn. Mitä se tarkoittaa ja kuinka se näkyy elämässä, kun on kristitty? Hänelle se on Tuomas Akvinolaista mukaillen Kristuksen omana olemista. Irja Askola pohti puolestaan kutsumusta.

– Kutsumus tekee ihmisestä armon asianajajan. Se antaa arkeen syvän mielekkyyden. Kutsumus viestii siitä, että omalla paikallani ja oman olemukseni kautta olen mukana iloa, oikeudenmukaisuutta ja toivon tuoksua tuovassa suuressa kertomuksessa, toteaa Askola.

Kutsumuksen kautta työ ei ole vain yksilösuoritusta vaan sen kautta ihminen liittyy historiaan ja kantaa eteenpäin tulevaisuutta.

Pitäjänmäen seurakunnan pastori Marika Palm osallistui teatteri-ilmaisun ohjaaja Iiris Aution ohjaamaan työpajaan Evankeliumia draaman keinoin.

– Ilosanomasta kertoi se, että työpajan turvallisessa ilmapiirissä naurettiin paljon. Siinä on meille papeille ehkä tärkein ihmisten väliseen vuorovaikutukseen liittyvä läksy.

– Raamattu on monelle nuorelle ja aikuisellekin kirkon jäsenelle aika lailla vieras lähde. Elämyksellinen ja tekemisen iloon keskittyvä pajatyöskentely kannustaa uusiin kokeiluihin seurakunnassa tehtävässä työssä, jotta Raamatun sana voi tulla lihaksi.

Heidi Rautionmaa

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.