null Kasvihuoneilmiön tähden

Kasvihuoneilmiön tähden

Tästä on puhuttu: suomalainen heittää kotonaan roskiin keskimäärin 20–30 kiloa ruokaa, josta iso osa kelpaisi syötäväksi. Kodeissa syntyy 35 prosenttia suomalaisten ruokahävikistä.

Lounaspaikkojen, kahviloiden ja muiden ravitsemispalveluiden roskiin päätyvä ruokamäärä on ollut vähemmän esillä. Ammattilaiset hallitsevat rahanarvoisen ruoan hyödyntämisen maallikoita paremmin, mutta silti niiden kontolle jää 20 prosenttia kaikesta Suomessa haaskatusta ruoasta. Se tarkoittaa noin 75–85 miljoonaa kiloa vuodessa.

Ei ihan vähän sekään.

Ruokaa menee hukkaan myös elintarviketeollisuudessa, 27 prosenttia, ja kaupassa, 18 prosenttia kaikesta hävikistä.

Kaikkiaan Suomessa haaskataan 10–15 prosenttia ruoasta. Eli useampi kuin joka kymmenes pitsa, jogurtti, leipä ja peruna päätyy roskikseen.

Koko ruokaketjun hävikki aiheuttaa noin yhden prosentin Suomen ilmastovaikutuksista.

Lisätietoa: www.mtt.fi/foodspill

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.