null Katariina Souri palasi kirkkoon ja uskoo hyvään energiaan, joka on Jumala

Monenlaisia perheitä. – Perinteinen heteroperhe ei automaattisesti tee ketään autuaaksi. Lapsille tärkeintä on saada rakkautta ja turvaa, Katariina Souri sanoo. Kuva: Sirpa Päivinen

Monenlaisia perheitä. – Perinteinen heteroperhe ei automaattisesti tee ketään autuaaksi. Lapsille tärkeintä on saada rakkautta ja turvaa, Katariina Souri sanoo. Kuva: Sirpa Päivinen

Katariina Souri palasi kirkkoon ja uskoo hyvään energiaan, joka on Jumala

Kirjailija ja kuvataiteilija Katariina Souri palaa eläinten oikeuksille, hyväksyvälle kirkolle ja henkisyydelle.

Katariina Souri muistaa mummin. Mummi oli pelkkää sydäntä ja Jumalan rakkautta. Mummi lauloi virsiä ja puhui Jumalan armosta.

Kiuruvedellä asuvan mummin uskonnollisuus oli periytynyt Katariinan isälle, mutta hyvinkääläisen perheen arjessa ei ollut uskolle tilaa. Oli niin paljon muuta: piti tehdä töitä, lasketella, keilata ja käydä mökillä.

– Lapsuudenkodissani keskityttiin arkeen, Souri muistelee.

Mummi eli sen sijaan Jumalan pyhyydestä. Silloin kun Katariinalla oli vaikeaa, mummi ymmärsi. Kun tyttö oli kylässä, hän luki joka ilta iltarukouksen.
 

Viime keväänä oli aika palata kirkkoon

Elämä vei lapsenuskon ja kirkon jäsenyyden, mutta viime keväänä oli aika palata.

– Turun ja Helsingin piispojen kannanotot pakolaisten ja seksuaalivähemmistöjen puolesta puhuttelivat minua. Kari Mäkisessä ja Irja Askolassa on sellaista arvojohtajuutta, joka puuttuu esimerkiksi politiikasta, Katariina Souri perustelee.

Henkisyyteen hurahtaneeksi hörhöksi itseään nimittävälle kuvataiteilija-kirjailijalle on tärkeää, että kirkon jäsen saa vapaasti tutkia kaikkia henkisyyden muotoja.

 – En usko, että ketään pidetään meditoinnin ja joogan takia harhaoppisena.
 

Eläinten pitämisessä on paljon ongelmia. Itse en aio enää hankkia lemmikkejä."
 

Kirkko on Sourin mielestä kehittynyt jatkuvasti avoimempaan suuntaan. Hän kertoo, miten jotkut hänen vapaamielisestä lähipiiristään järkyttyivät kuullessaan hänen seurustelevan naisen kanssa.

 – Samaan aikaan kirkko tviittasi ja onnitteli minua ja Eliyaa kihloihin menosta!

Kirkon reaktio lämmitti ja tuntui hyvältä. Eikä kirkko ole Sourille arjessakaan vieras. Hän käy toisinaan kirkossa eläkkeellä olevan isänsä kanssa.

Kasvissyöjä ja eläinten oikeuksien puolustaja

Selkään on tatuoitu peuran pää. Peuraa vartioivan uros- ja naarasleijonan yllä lentävät linnut. Katariina Sourin ihoon on ikuistettu taiteilijan rakkaus eläimiin. Se alkoi jo pienenä, kun Kärkkäisen perheen ainoan lapsen seuraksi hankittiin kissa ja koira.

– Olin turvaton lapsi ja pitkään turvaton aikuinen, ja tarvitsin lemmikkejä.

Nyt Souri, 47, on valmis luopumaan niistä. Tarve on vaihtunut ajatuksiin siitä, mitä hän voisi tehdä eläinten hyväksi.

– Eläinten kanssa voi olla monella tavalla tekemisissä. Tulevaisuudessa voisin esimerkiksi hoitaa koiria Rescue-tarhalla.
 

Mummi eli Jumalan pyhyydestä. Silloin kun Katariinalla oli vaikeaa, mummi ymmärsi. Kun tyttö oli kylässä, hän luki joka ilta iltarukouksen."
 

Sipoossa rakastettunsa Eliya Zweygbergin, tyttärensä Kianan ja kahden dobermannin ja löytökoiran kanssa asuva kasvissyöjä ja eläinten oikeuksien puolustaja kertoo pohtivansa lemmikkieläinten pitämisen moraalia.

– Siinä on paljon ongelmia. Itse en usko enää hankkivani lemmikkejä.

Sourin mielestä eläimet ovat parhaimmillaan luonnossa. Lähimetsässä hän näkee hirviä ja pesää rakentavia sepelkyyhkyjä. Ja metsässä voi kokea luonnon parantavan voiman. Näin kävi kaksi vuotta sitten, kun Souri kärsi masennuksesta ja ahdistuksesta.

– En ollut ikinä halannut puuta, mutta silloin teki mieli kietoa kädet männyn ympärille.

Samalla hetkellä kurkiaura lensi kovaa huutaen hänen ylitseen. Kotiin palattuaan hän luki symbolien kirjasta kurkien ja männyn näkemisen merkitsevän energian uusiutumista.

– Tuona hetkenä voimattomuus katosi. Uskon, että kyseessä oli Jumala, joka on kaikkialla hyvänä energiana. Kun uskalsin luottaa herkkyyteeni, sain vastaanottaa kollektiivista hyvyyden energiaa.
 

Rakkaus ei kysynyt sukupuolta

28 vuotta sitten Katariina Souri, silloin Kata Kärkkäinen, poseerasi Yhdysvaltojen Playboy-lehden kannessa. Sen jälkeen hän on käsikirjoittanut tv-sarjoja, kirjoittanut romaaneja ja maalannut tauluja. Samalla hän on etsinyt tasapainoa. Uskonnon lisäksi hän jäsentää maailmaa C. G. Jungin analyyttisen psykologian ja astrologian avulla.

– Minusta on parempi uskoa Saturnukseen kuin mielialalääkkeisiin.

Souri on samaa mieltä hyvästä elämästä kuin psykoanalyytikko Jung, joka kirjeessään eräälle naiselle antaa ohjeita tasapainoiseen elämään.

– Kannattaa ympäröidä itsensä kauneudella, syödä hyvin ja terveellisesti, kasvattaa kukkia tai hoivata eläimiä, Jung opettaa.
 

Kari Mäkisessä ja Irja Askolassa on sellaista arvojohtajuutta, joka puuttuu esimerkiksi politiikasta."
 

Sipoossa luonnon ja eläinten keskellä on helppo noudattaa Jungin ohjeita. Eläimet ovat löytäneet tiensä maalauksiin, ja Musta Mandala -trilogian kolmas osa valmistuu syksyksi. Tärkeää on myös sielunkumppanin löytyminen.

Viime syksynä rakkaus ei kysynyt sukupuolta, kun ihminen rakastui ihmiseen. Katariinalla ja Eliyalla on sama arvomaailma: eläinten puolesta julmuutta vastaan. Eliyan kanssa myös perinteiset sukupuoliroolit ovat jääneet.

– Tärkeintä parisuhteessa on tunne siitä, että olemme samalla puolella, emme toisiamme vastaan. Sukupuolten välinen sota saattaa olla loppusuoralla.

– Ilahduttavan iso osa nuorista naisista on hylännyt vapauttaan rajoittavan seksuaalisuuden.

Viime viikonloppuna Katariina Souri ja Eliya Zweygberg menivät naimisiin. Kolme miesten kanssa solmittua avioliittoa ovat olleet siviilivihkimisiä. Tälläkin kertaa avioliitto solmittiin maistraatissa, mutta vihkimisen jälkeen pariskunta vietti rukoushetken Helsingin Vanhassa kirkossa.


Korjaus 12.9. kello 12.30: Juttua on tarkennettu Sourin ja Zweygbergin häiden osalta.
Korjaus: 19.9. kello 10.45: Kuvatekstiin lisätty sana "automaattisesti". Aikoa-verbi korvattu uskoa-verbillä virkkeessa "Itse en usko enää hankkivani lemmikkejä". Korjattu juttu päätyi lehteen, mutta siitä puuttui nämä haastateltavan korjaukset.

Jaa tämä artikkeli: