null Kätevä sähkökirja

Ajankulua metrossa. Tuija Sarkaman työmatkat sujuvat rattoisasti tabletilta luettavien kirjastokirjojen parissa. Kirjojen lainaaminen ja palauttaminen onnistuu missä tahansa nettiyhteyden kautta.

Ajankulua metrossa. Tuija Sarkaman työmatkat sujuvat rattoisasti tabletilta luettavien kirjastokirjojen parissa. Kirjojen lainaaminen ja palauttaminen onnistuu missä tahansa nettiyhteyden kautta.

Kätevä sähkökirja

Sähkökirja singahtaa omalle laitteelle ajasta ja paikasta riippumatta.

Teksti Salla Korpela
Kuva Sirpa Päivinen

Jotain tekisi mieli lukea, mutta enpä viitsi lähteä tuulen ja tuiverruksen halki kirjastoon. Ei hätää – kirjasto kokoelmineen tulee nykyisin sohvannurkassa lämmittelevän luo. Pääkaupunkiseutujen kirjastot tarjoavat valikoiman sähköisiä kirjoja, jotka voi lainata ja lukea omalla tietokoneella, tabletilla tai älykännykällä.

Itä-Helsingissä asuva Tuija Sarkama on käyttänyt palvelua jo toista vuotta.

– Olin vannoutunut perinteisen kirjan ja sanomalehden lukija, kunnes huomasin tämän mahdollisuuden. Nykyisin perinteisen kirjan lukeminen on jäänyt vähiin, enkä muista, koska olisin viimeksi oikein käynyt kirjastossa.

Sarkama lukee kirjaston kirjoja tabletilta junassa työmatkalla ja iltaisin kotona.

– Minusta on kätevää lukea kirjoja tabletin näytöltä, kun valaistuksen ja fontin koon voi säätää omalle silmälle sopivaksi, eikä tarvitse miettiä, mistä suunnasta valo milloinkin tulee. En tarvitse enää silmälaseja vuoteeseen mukaan.

Helmet-kirjastoilla on tarjolla kaksi sähköistä valikoimaa: Ellibs, jossa on pääasiassa suomen- ja ruotsinkielistä kauno- ja tietokirjallisuutta ja englanninkielistä tietokirjallisuutta, sekä Overdrive, josta löytyy parin tuhannen nimekkeen valikoima englanninkielistä kirjallisuutta. Siellä on myös jonkin verran aineistoa ruotsiksi, venäjäksi, saksaksi ja ranskaksi sekä äänikirjoja.

Helsingin kaupunginkirjaston sähköisistä kokoelmista vastaava informaatikko Marja Hjelt kertoo, että sähköiset kokoelmat ovat voimakkaasti kasvamassa ja niin on myös niiden käyttö. Kirjaston sähkökirjojen käyttäjiä on 10–11 000 ja kuukaudessa lainoja on yli 4000.

– Tällä hetkellä yleisestä kirjallisuudesta julkaistaan noin 25 prosenttia myös sähköisessä muodossa, ja kirjastojen saatavilla on noin kolmannes kaikesta Suomessa julkaistusta sähkökirjallisuudesta, Hjelt laskee.

Mitä sähköisistä valikoimista sitten löytyy? Pääasiassa uudehkoja bestellereitä, kuten Riikka Pulkkisen tänä vuonna ilmestynyt Iiris Lempivaaran levoton ja painava sydän tai Helen Fieldingin Bridget Jones: Mad About the Boy. Tarjolla on myös tietokirjallisuutta, joka painottuu liiketalouteen ja tietotekniikkaan.

– Luen lähinnä kotimaisia uutuuksia, romaaneja ja työhön liittyvää tietokirjallisuutta. Sähköisten kokoelmien selaaminen on hauskaa. Siellä tulee vastaan aivan yllättäviä uutuuksia, eikä tarvitse lainkaan pidätellä herätehankintoja, Tuija Sarkama sanoo.

Overdrivessa englanninkielisellä puolella on tarjolla varsin laaja valikoima tämän hetken keskeisintä kansainvälistä kauno- ja tietokirjallisuutta. Sieltä löytyvät myös Lonely Planet -matkaoppaat.

Sähkökirjojen lainausjärjestelmä toimii samaan tapaan kuin paperikirjoissa, vaikka ne ovat olemassa vain bitteinä eivätkä fyysisinä kappaleina. Kuhunkin kirjaan on ostettu kysynnän mukaan tietty määrä lisenssejä, ja lisenssit ovat vuorotellen lainaajien käytössä. Ainut poikkeus ovat Lonely Planet -matkaoppaat, joita voidaan lainata rajattomasti.

Sähkökirjojen laina-aika on yleensä 14 vuorokautta, jonka jälkeen kirja palautuu automaattisesti kirjaston järjestelmään muiden lainattavaksi. Jos kirjan saa luettua ennen tätä, sen voi palauttaa yhdellä painalluksella saman tien. Varauksia voi tehdä ja lainan voi uusia, jos kirjaan ei ole varauksia. Samalla lukijalla voi olla korkeintaan viisi sähkökirjaa kerrallaan.

Tuija Sarkaman kokemuksen mukaan sähköinen varaaminen ja palauttaminen nopeuttaa kirjojen kiertoa, kun luetut kirjat eivät jää kassin pohjalle odottamaan, koska tulisi kuljettua kirjaston ohi. Sakkomaksuja ei kerry, kun kirjat palautuvat automaattisesti viimeistään eräpäivänä, ja varausjono etenee huomattavasti nopeammin kuin paperikirjojen osalta.

Sähkökirjojen kokoelmia kartutetaan joka viikko ja suosittujen kirjojen lisenssejä ostetaan kirjaston asiakkaiden käyttöön reaaliajassa lisää sitä mukaa kuin varausjonot pitenevät. Palvelut kehittyvät jatkuvasti, Overdriveen on ennen pitkää tulossa lainattavaksi myös videoita ja elokuvia.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.