null Kätkettyjä helmiä

Kätkettyjä helmiä

Porrashuone on puolijulkista tilaa kadun ja kodin välissä. Keskustan ja Töölön vanhoista taloista löytyy todellisia helmiä: esimerkiksi Maurinkatu 2:n jugend-rappukäytävä (kuvassa) on kaunis kuin koru. Monista taloista löytyy antiikin maalauksia jäljitteleviä seinämaalauksia. Katosta voi löytyä koristeellista ornamentiikkaa ja enkelihahmoja.

Rappukäytävien ja portaikkojen aarteet nousivat mielenkiinnon kohteeksi, kun vanhoihin hissittömiin arvotaloihin alettiin 2000-luvun alussa rakentaa hissejä. Kaupunginmuseo ryhtyi inventoimaan porrashuoneita, joita tutkittiin lähes 800. Työn tuloksista on koottu komea kirja, joka saatiin painetuksi töölöläisen rouva Kirsti Suvannon testamenttilahjoituksen turvin.

Hissihankkeista on kiistelty pitkään, koska niissä joutuvat ristiriitaan rakennussuojelu ja esteetön liikkuminen. Asemakaavamuutos Kruununhaan arvokkaimpien porrashuoneiden suojelemiseksi on edelleen vireillä.

Kun talojen alaovet pidetään nykyisin esimerkiksi Kruununhaassa visusti lukossa, kirja ja verkkosivut ovat useimmille kaunosieluille ja arkkitehtuurin ystäville ainoa keino lepuuttaa silmiään rappujen harmoniassa, loistossa ja kauniissa yksityiskohdissa. Ellei sitten pääse kyläilemään näihin taloihin tai laittaudu mukaan asuntonäyttöön.

Kaupunginmuseokin joutui hankkimaan jokaiselta taloyhtiöltä kirjallisen luvan päästäkseen kuvaamaan ja tutkimaan rappukäytäviä.

Eira Serkkola

Porrashuoneet. Helsinkiläisten porrashuoneita 1800-luvulta 1940-luvulle. Toimittanut Liisa Suvikumpu. Helsingin Kaupunginmuseo 2012. 200 s., 38 e.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.