null Katoaako lähikirkkosi? Katso kartalta, mistä tiloista pk-seurakunnat luopuvat

Katoaako lähikirkkosi? Katso kartalta, mistä tiloista pk-seurakunnat luopuvat

Espoon Haukilahden kappelissa vietettiin viimeistä messua helatorstaina. Kymmeniä luopumisia on luvassa, kun pääkaupunkiseudun seurakunnat säästävät kiinteistöistä.

 Luovutaan tai on jo luovuttu

 Luopumista harkitaan

 Aiotaan korjata tai rakentaa


Säästöt avaavat kirkon ovet kaupunkilaisille

Pääkaupunkiseudun seurakunnat luopuvat seuraavien vuosien aikana kymmenistä kiinteistöistä. Suurin osa luovuttavista tiloista sijaitsee Helsingissä.

Tiloista luopuminen saattaa kuulostaa synkältä, mutta Roihuvuoren seurakunnan kirkkoherra Timo Pekka Kaskinen antaa esimerkin luopumisten valoisesta puolesta.

”Tiloista luopumisilla ei ole toimintaa leikkaavia tai rajoittavia vaikutuksia seurakunnassamme. Päinvastoin Roihuvuoren kirkolla odotamme, että uusi ratkaisu lämmittää kirkkotilaa ja sytyttää valot päälle”, hän kertoo.

Seurakuntatoimisto ja kerhot kutomakerhoa lukuun ottamatta siirtyvät kerhosiivestä Roihuvuoren kirkkoon vuoden vaihteessa. Kappeli ja seurakuntasali saadaan näin entistä tehokkaampaan käyttöön.

Kirkon aulaan syntyvät puolestaan uudet toimistotilat ja näin kirkon ovia pystytään pitämään auki useammin kuin nykyisin.

”Strateginen leikkauspäätös voi tarkoittaa sitä, että toimintamme virkistyy entisestään”, Kaskinen maalailee.

Helsingin seurakuntayhtymällä on tulevaisuudessa entistä vähemmän tiloja ja työntekijöitä, jos toimintakulttuurin muutoshankkeen ehdotukset toteutuvat. Myös työntekijävetoista kokoavaa toimintaa on tarkoitus vähentää. Kuvassa Espoon Haukilahden kappelin viimeisen messun osallistujia. 

Helsingin seurakuntayhtymällä on tulevaisuudessa entistä vähemmän tiloja ja työntekijöitä, jos toimintakulttuurin muutoshankkeen ehdotukset toteutuvat. Myös työntekijävetoista kokoavaa toimintaa on tarkoitus vähentää. Kuvassa Espoon Haukilahden kappelin viimeisen messun osallistujia. 

Naapurit pohtivat vasta luopumisia

Helsingin seurakuntayhtymässä on meneillään toimintakulttuurin muutoshanke. Hanke tähtää siihen, että kirkko tulisi lähemmäksi kaupunkilaisia. Samalla pitäisi saada aikaiseksi 15 miljoonan euron säästöt.

Käytännössä kiinteistöjen vuokrakuluja olisi tarkoitus vähentää 15 prosenttia viime vuoden tasosta. Esimerkiksi Roihuvuoressa on tarkoitus saada aikaan toimiston ja kerhojen siirrolla yli 111 000 euron säästöt.

Espoossa ja Vantaalla ei ole tehty vielä yhtä tarkkoja päätöksiä luopumisesta kuin Helsingissä. Espoossa hiotaan parhaillaan viiden vuoden strategiaa. Valmista pitäisi olla ensi syksynä.

Espoossa säästöjä haalitaan myös vanhoja rakentamispäätöksiä purkamalla ja korjauksia lykkäämällä. Esimerkiksi Laaksolahteen kaavailtu uusi kappeli tuskin toteutuu lähivuosina.

Myös Vantaalla on valmistumassa kiinteistöstrategia tämän vuoden aikana. Vantaan seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja Sari Turunen uskoo, että luopumisia ei ole tulossa paljon. Kaikki kiinteistöt kuitenkin tarkastellaan läpi vuoden aikana.

Helatorstaina vietettiin viimeistä ehtoollista Haukikappelissa

Salla-Maria Viitapohja (oik.) ja Ulla-Maija Kyrölä valmistelevat ehtollista.

Salla-Maria Viitapohja (oik.) ja Ulla-Maija Kyrölä valmistelevat ehtollista.

Espoosta ja Vantaalta löytyy muutamia kiinteistöjä, joiden kohtalosta on jo päätetty. Yksi esimerkki on Espoon Haukilahden kappeli.

Yksityinen yritys teki kappelista ostotarjouksen, johon seurakuntayhtymä tarttui. Yritys aikoo purkaa kiinteistön, jossa kappeli sijaitsi. Olarin seurakunta keskittää jatkossa toimintojaan entistä enemmän kauppakeskus Isoon Omenaan syksyllä valmistuviin tiloihin.

Haukilahden kappelin tai tuttavallisemmin Haukikappelin viimeinen messu pidettiin helatorstaina.

Kappelin viimeisen messun päätteeksi kirkkoherra Salla-Maria Viitapohja pyysi seurakuntalaisia yhdessä purkamaan kirkkotilan ja siirtämään esineistön pois kappelitilasta. Kuorolaulun saattelemana ja kasvot vakavina messuväki otti kynttilät, krusifiksin, kukat ja ehtoollisvälineet ja siirsi ne pois kirkkotilasta.

Toista video

Helena Paimela otti alas seinää koristaneen kirkkotilan ryijyn, josta hän oli itse kutonut yli puolet. ”Haikeat ovat tunnelmat”, sanoo Paimela yhdessä Virve Soinin kanssa, joka aloitti Haukikappelissa pyhäkouluopettajan tehtävät 1990-luvulla.

”Ihmiset eivät ottaneet tätä paikkaa omakseen, eivät lapset, nuoret eivätkä aikuisetkaan. Tämä oli kai aika vähäisellä käytöllä”, toteaa Matinkylästä messuun tullut Elvi Hiltunen.

Kun esineet on viety pois seinäkrusifiksiä myöten, purkaa vahtimestari Markku Lappalainen alttarikaiteet ja siirtää lopuksi myös alttarin pois. Viimeisenä otetaan alas virsinumerot virsitaululta. ”Aika pitkään olen täällä palvellut, viisitoista vuotta”, toteaa Lappalainen viedessään ehtoollisvälineitä pestäväksi.

Helena Paimela ja Virve Soini viipyivät kahdestaan kappelissa messun jälkeen. ”Haluamme tulla täältä viimeisenä ulos, sitten kun kaikki muut ovat menneet ja esineet viety pois”, he kertovat liikuttuneina.

Jaa tämä artikkeli:

Kommentoi