null Katse kohti elämän syvimpiä kysymyksiä

Katse kohti elämän syvimpiä kysymyksiä

Hyvän joulun toivotukset kuuluvat oleellisesti kristikunnan suureen juhlaan. Monenlaisen kiireen keskellä hyvän joulun toivotus onkin paikallaan – onhan kyse juhlasta, johon perinteisesti valmistaudutaan huolella ja jopa hartaudella. Miten toivoisimmekaan, että joulumme olisi hyvä.

Mikä lopulta riittää siihen, että joulumme olisi hyvä? Aineellisen hyvinvoinnin keskellä tämä kysymys nousee monen mieleen.

Joulun valmisteluilla vaikkapa lahjahankintoineen ja tunnelmallisine koristeluineen on oma tärkeä paikkansa. Samalla kuitenkin yleensä myönnämme, että joulussa on kyse jostakin suuremmasta ja syvemmästä, jostakin sellaisesta, jota ei rahassa voi mitata.

Joulu voi olla hyvä muun muassa siksi, että se antaa mahdollisuuden viettää juhlaa läheisten ihmisten kanssa. Muutamien päivien ajaksi tavanomainen kiire katkeaa. Silloin puuhataan, hiljennytään ja vain ollaan yhdessä. Ihmissuhteiden arvoa ei voi mitata numeroilla, saati rahalla. Niiden arvon voi oivaltaa vain elämällä yhteydessä toisiin.

Hyvä joulu voi kuitenkin pitää sisällään vieläkin enemmän. Tuttu jouluevankeliumi Luukkaan evankeliumin toisessa luvussa kertoo ihmisistä, jotka kokivat Jumalan kosketuksen.

Maria ja Joosef olivat joutuneet lähtemään pitkälle matkalle, josta ei puuttunut vaivaa ja huolta. Yösijan saantikin osoittautui hankalaksi. Läheisellä niityllä paimenet kantoivat omaa vastuutaan – arkinen työ vieläpä yövuorossa piti lujasti otteessaan.

Nämä jouluevankeliumin tutut henkilöt saivat ainutlaatuisen hyvän joulun toivotuksen, kun Jeesus syntyi.

Joulujuhla kiinnittää huomion elämämme syvimpiin kysymyksiin. Niihin kuuluu ihmisen ja Jumalan välinen suhde. Tämän vuoksi valmistaudumme viettämään kaikkea muuta kuin pinnallista juhlaa.

Hyvään jouluun voi kuulua, että joulun sanoma puhuttelee myös minua ja että sen myötä voin kokea Jumalan kosketuksen.

Se on se sama kosketus, jonka Joosef ja Maria sekä kedon paimenet Betlehemissä kokivat:

Jumala on syntynyt ihmiseksi Jeesuksessa. Jumalan rakkaus ympäröi minut ja läheiseni. Hän tietää, mitä minulle kuuluu, mitä kaipaan ja mitä tarvitsen. Ihmisen kipu, unelmat, ilo ja kärsimys ovat hänelle tuttuja. Saan jättäytyä täysin hänen turviinsa.

Rakensimmepa oman joulujuhlamme miten tahansa ja odotimmepa siltä mitä tahansa, hyvän joulun perusta on kaikessa syvällisyydessään lopulta yksinkertainen: Jumala on lähellämme, aivan vierellämme.

Hyvää joulua!

Tapio Luoma

Espoon hiippakunnan piispa

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.