null Katsomusaineiden opetuskokeiluja voidaan jatkaa

Katsomusaineiden opetuskokeiluja voidaan jatkaa

Aluehallintovirasto ei näe huomautettavaa Kulosaaren yhteiskoulun uskonnonopetuksessa. Virasto vastasi Länsi-Uudenmaan ateistien kanteluun, jonka mukaan Kulosaaressa olisi lainvastaisesti yhdistetty elämänkatsomustiedon ja uskonnon opetuksen opetusryhmät.

Kulosaaren yhteiskoulu ei ole rikkonut lakeja eikä ylittänyt niissä lainsoveltajalle jätettyä harkintavaltaa. Rehtori Lauri Hallan mukaan päätös on odotusten mukainen.

– Päätös poistaa kaikki epäilyt uudenlaisen katsomusaineiden opetusmallin laillisuudesta. Se antaa Kulosaaren yhteiskoululle mahdollisuuden jatkaa katsomusaineiden opetusta kansainvälisyyttä, suvaitsevaisuutta ja moniarvoisuutta korostaen.

– Katsomme opetuksen olevan valtakunnallisen perusopetuksen opetussuunnitelman hengen sekä nykypäivän yhteiskunnallisten vaatimusten ja tulevaisuuden tarpeiden mukaista. Päätös avaa muillekin kouluille mahdollisuuksia halutessaan uudistaa katsomusaineiden opetustaan sisällöllisesti. Samalla koulut voivat helpottaa opetusjärjestelyitään ja siinä sivussa säästää resurssejaan, Halla sanoo.

Opetusneuvos Pekka Iivosen mukaan on vielä epäselvää, kuinka laajasti yläkoulun oppimäärää voidaan tällä tavoin opiskella. Kulosaaressa ei ole rikottu lakia, koska siellä ei ole yhdistetty eri oppimääriä suorittavia opetusryhmiä. Yhdessä on opiskeltu samanaikaisesti yhteisiä tai lähes yhteisiä opetussisältöjä.

– Aluehallintoviraston päätös koskee vain yhteisen tai lähes yhteisen opetussisällön osia perusopetuksen 7–9 luokilla. Eri oppimääriä opiskelevia ei voida yhdistää edelleenkään yhdeksi katsomusaineiden oppimääräksi. Myöskään valtakunnallisista opetussuunnitelman perusteista ei voida tehdä koulukohtaisesti poikkeavaa katsomusopetuksen opetussuunnitelmaa.

Iivonen toivoo, että koulut jatkaisivat uskonnon oppiaineen opetuskokeiluja, sillä ne rikastuttavat opetusta.

Kokeilut uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetuksen toteuttamisesta tulee tehdä harkiten.

– Yhteneväisyyttä näiden kahden oppiaineen välillä on vähän. Uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetuksen toteuttamista tulee miettiä opetussuunnitelmien sisällöistä käsin.

– Tärkeää olisi, että kokeiluista tulisi tuloksia, joita voitaisiin jakaa muille opettajille. Varsinkin 1–6 luokilla on hyviä mahdollisuuksia opetuksen yhteiseen toteuttamiseen.

Tommi Sarlin

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.