null Katujen nimeäjä sai oman kadun

Fabianinkatu. Kuva: Esko Jämsä

Fabianinkatu. Kuva: Esko Jämsä

Katujen nimeäjä sai oman kadun

Kuka mahtaa olla se Fabian, joka on saanut oman katunsa ydinkeskustaan? Helsingin kadut, puistot ja aukiot kantavat 400–500 eri ihmisen nimiä. Joukossa on keisariperheen jäseniä ja tiedemiehiä, taiteilijoita ja kansan ihmisiä, joita muistonimillä kunnioitetaan.

Vuonna 1819 keisari Aleksanteri I määräsi katujen nimeämisen asemakaavoittaja Johan Albrecht Ehrenströmin ja kenraalikuvernööri Fabian Steinheilin (virassa 1810–1824) tehtäväksi. He toimivat tavallaan Helsingin ensimmäisenä kadunnimikomiteana ja keksivät noin 50 ensimmäistä ruotsinkielistä kaavanimeä. Molemmat herrat saivat jo eläessään nimikkokatunsa.

Fabian Steinheil oli venäläinen upseeri. Saksalaista sukujuurta oleva Steinheil oli syntynyt Virossa. Hän komensi venäläisiä joukkoja Ahvenanmaalla Suomen sodassa vuonna 1809. Kenraalikuvernöörinäkin hän ehti käydä sotimassa keisari Napoleonia vastaan vuonna 1813 Latvian ja Viron mailla. Steinheil kuoli Helsingissä vuonna 1831.

Keskustan vanhimmat kadut kantavat pelkkää etunimeä. Liisankatu viittaa Aleksanteri I:n puolisoon, keisarinna Elisabetiin. Nimistönsuunnittelija Johanna Lehtonen kaupunkisuunnitteluvirastosta kertoo, että moni etunimi on otettu keisarin tai virkamiesten lähipiiristä, mutta keneltä, sitä ei ole kirjattu muistiin. Mikonkatu muistuttaa Aleksanteri I:n veljestä, suuriruhtinas Mikaelista, mutta Anna ja Yrjö viittaavat pyhimyksiin.

Eira Serkkola

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.