null Katumessu kiinnosti

Katumessu Sörnäisissä. Jari Lyijynen sai ehtoollisen Ilkka Sariolan (vas.) ja Kai Sadinmaan jakamana.

Katumessu Sörnäisissä. Jari Lyijynen sai ehtoollisen Ilkka Sariolan (vas.) ja Kai Sadinmaan jakamana.

Katumessu kiinnosti

Sörnäisten metroaseman vieressä vietettiin perjantaina ehtoollismessu. Pastorit Kai Sadinmaa ja Ilkka Sariola olivat suunnitelleet vievänsä jumalanpalveluksia kadun kansan luokse tavoittaakseen myös heitä, jotka eivät muuten tule kirkkoon.

Ensimmäiseksi toteutuspaikaksi valikoitui Vaasanaukio. Mukana oli taiteilija Goa Zweygbergkin tekemä liikuteltava alttari.

– Eräs kollega kertoi bonganneensa Amerikassa anglikaanipapin, joka kuljetti alttaria asunnottomien parissa. Nappasin idean ja houkuttelin Kallion seurakunnasta Ilkka Sariolan mukaan, kertoi Vantaalla työskentelevä Sadinmaa.

Keksintö ei ole uusi, sillä tiettävästi fransiskaaniveljet saivat jo keskiajalla paavilta luvan käyttää liikkuvaa alttaria.

Mustiin kaftaaniasuihin pukeutuneet Sadinmaa ja Sariola kuljettivat alttarin Kallion kirkolta nokkakärryissä. Matka Helsinginkatua pitkin oli samalla yhdenlainen performanssi. Vastaantulijat ja terassilla istujat loivat perään katseita, mutta vain harva kommentoi ääneen.

Sörnäisissä asuva Jari Lyijynen osui Vaasanaukiolle samoihin aikoihin pappien kanssa. Häntä kiinnosti tietää, mistä on kyse.

– Tämä on kliffaa. Ihan jees juttu, Lyijynen totesi kuultuaan messusta. Ehtoollisvälineet saivat miehen muistelemaan, että edellisen kerran hän oli nauttinut ehtoollista isänsä sairaalassa olon aikana.

Liikenteen melun säestyksellä pidetty tilaisuus sisälsi normaalit messun osat. Kaupassa kävijät ja liikennevälineillä Kurviin tulleet kiinnittivät huomiota aukion tapahtumiin.

– Onko joku kuollut, kuului joku pohdiskelevan metroaseman ovilla. Toisessa porukassa ihmeteltiin, olivatko papit oikeita.

Osa messukansasta saapui aukiolle myös varta vasten. Tilaisuudesta etukäteen kuullut Anja Lyytikäinen matkasi takavuosien asuinkulmilleen mielenkiinnosta.

– On upeaa, että kirkko tulee tällä tavalla lähelle ihmistä, Lyytikäinen sanoi.

Pyhän kunnioittaminen ulkojumalanpalvelukessa toteutu, vaikka aukiolla oli päihtyneitäkin.

Sadinmaan mielestä kirkon pitää tehdä jalkautuvaa työtä. Hänen tavoitteensa on saada Liikkuva kappeli -toiminnasta pysyvää lämpiminä vuodenaikoina. Seuraava katumessu pidetään jo tällä viikolla Myyrmäessä.

Mittavia järjestelyjä ei tarvittu. Kallion ja Vantaankosken kirkkoherroilta pyydettiin ehtoollisenjakoluvat ja poliisille ilmoitettiin etukäteen. Puinen alttarikaan ei tullut kalliiksi.

– Tähän ei tarvita miljoonia maksavaa kappelia, Sadinmaa naurahti.

Noora Melaanvuo

Jaa tämä artikkeli: